Οι «μάχες της Κερατέας» για τον ΧΥΤΑ έγιναν… videogame (βίντεο)

  • Απο stergios
  • 10 Δεκεμβρίου 2017 - 14:10
  • Comments Off

«Για πολλά χρόνια η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να χτίσει μια τεράστια «σκουπιδούπολη», έξι χιλιόμετρα από την Κερατέα, μια μικρή πόλη νοτιοανατολικά της Αθήνας. Ανήμποροι να πείσουν τους πολίτες, οι κυβερνώντες αποφάσισαν να προχωρήσουν με την απόφαση. Το Δεκέμβριο του 2010, τα ΜΑΤ εστάλησαν να εισβάλουν στην Κερατέα και τις γύρω πόλεις. Ο πληθυσμός εξέλαβε την κίνηση ως «αιτία πολέμου» και αντέδρασε αναλόγων. Για περισσότερους από τέσσερις μήνες, το εργοτάξιο, οι δρόμοι, τα χωράφια και η πόλη μετετράπησαν σε πεδίο μάχης όπου κάθε πολίτης – από ιερείς ως και συνταξιούχους – μετείχαν στον κλεφτοπόλεμο απέναντι στο κράτος».

Το κείμενο που προηγήθηκε θα μπορούσε λίγο ως πολύ να περιγράψει τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2010, όταν οι αρχές επιχείρησαν να ολοκληρώσουν στην Κερατέα το κέντρο διαχείρισης αποβλήτων και συνάντησαν την έντονη αντίδραση των πολιτών της πόλης. Ωστόσο, δεν πρόκειται παρά για την εισαγωγή video game, που έχει εντάξει τα γεγονότα αυτά σε ένα από τα σενάρια του.

Το παιχνίδι μεταφέρει τον παίκτη στην Κερατέα, το Δεκέμβρη του 2010, ενώ έχουν ξεκινήσει οι αναταραχές πολιτών με τις αρχές για το κέντρο επεξεργασίας αποβλήτων. Ο χρήστης μάλιστα έχει τη δυνατότητα να πάρει τη θέση των διαδηλωτών, αλλά και της αστυνομίας, δηλαδή των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Αντίστοιχα, στο ίδιο παιχνίδι υπάρχει και σενάριο για τους «Αγανακτισμένους» της Ισπανίας ή τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» στην Αίγυπτο.

Το διάσημο παιχνίδι To Riot: Civil unrest είναι ένα video game που προσομοιάζει κοινωνικές εξεγέρσεις ή διάφορου τύπου αντιστάσεις που προβάλλει η κοινωνία σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Δημιουργός του παιχνιδιού είναι ο Λεονάρντο Μεντσιάρι που συμμετείχε στο κίνημα Νο TAV, την αντίσταση των κατοίκων του Τορίνο, να διέλθει από την περιοχή τους το τρένο υψηλών ταχυτήτων. Με αφορμή τις εμπειρίες και τα συναισθήματα από τις συγκρούσεις αυτέ δημιούργησε το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Δείτε το gameplay της «Πολιτικής αναταραχής»:

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑ, RIOT