Λέκκας: Κάηκαν 500.000 στρέμματα – Η κλιματική κρίση βρίσκεται μπροστά μας

  • Απο Μάκης Χολέβας
  • 7 Αυγούστου 2021 - 18:45
  • Comments Off

Για 500.000 αποτεφρωμένα στρέμματα δάσους σε όλη τη χώρα έκανε λόγο ο Ευθύμιος Λέκκας.

 Μιλώντας στον ΣΚΑΙ,  ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επανέλαβε ότι «ο Αύγουστος θα είναι εφιαλτικός μήνας», λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που έφτασαν και τους 65 βαθμούς Κελσίου στο έδαφος, «θερμοκρασίες που δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες και απομείωσαν ό,τι υγρασία υπήρχε στο έδαφος, στο υπέδαφος, στο φύλλωμα των φυτών».

«Ουσιαστικά ήταν μια ώριμη, έτοιμη, καύσιμη ύλη για οτιδήποτε συνέβαινε. Ακόμη και μια σπίθα ήταν ικανή να τροφοδοτήσει μια μεγάλη πυρκαγιά», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν ενώ δεν υπήρχαν άνεμοι, ο καθηγητής τόνισε στην περιοχή όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά αναπτύχθηκαν τεράστιες θερμοκρασίες 600 βαθμών Κελσίου, «πολύ μεγαλύτερες από τις θερμοκρασίες αυτανάφλεξης!».

«Αυτό σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που υπήρχε, τροφοδότησε ακαριαία την πυρκαγιά», διευκρίνισε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως εξήγησε, το νερό που έριχναν οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν έκανε καλά τη δουλειά του αφού εξατμιζόταν πριν πέσει στο έδαφος.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση είπε πως καλύτερα να υπάρχει υπερβολή στις εκκενώσεις «παρά να ειπωθεί ότι δεν κάναμε τίποτα».

Ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμη δυσκολότερη θα είναι η επόμενη ημέρα. Αναφερόμενος στις πλημμύρες τόνισε ότι τα καιρικά φαινόμενα που αναπτύσσονται μετά τις πυρκαγιές έχουν άλλη δυναμική.

«Βλέπουμε ότι αυτά που ξέραμε πριν από 5-10 χρόνια δεν ισχύουν πια και λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και λόγω νέων δεδομένων που προκύπτουν», πρόσθεσε αναφερόμενος στις καταστροφικές πλημμύρες της Κεφαλονιάς της Καρδίτσας και των Χανίων.

«Πάνω σε αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάσουμε τα έργα. Δεν θα πρέπει να μπούμε στη λογική μπακάλικου σχεδιασμού των μελετών που γίνεται ώς τώρα», επισήμανε και υπογράμμισε πως «τα μεγάλα τεχνικά έργα δεν είναι πάντα καλά».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΛΕΚΚΑΣ, ΦΩΤΙΕΣ, ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]