κρήτη-συνεχίζεται-η-καταγραφή-ζημιών-594161
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.03.2019 | 18:51

Κρήτη: Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών -Επίσκεψη της Φ. Γεννηματά

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της πληγές, που μέρα με την ημέρα και σύμφωνα με τα κλιμάκια που διενεργούν συνεχείς ελέγχους και αυτοψίες, διαπιστώνεται ότι εκτείνονται σε όλο τον νομό Ρεθύμνου. Δρόμοι με καθιζήσεις ή κατεστραμμένοι, πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις με ζημιές σε υλικές υποδομές και εξοπλισμό είναι μερικά από όσα καταγράφουν τα αρμόδια κλιμάκια. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης τονίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία των επαρχιακών οδών και πρέπει οι οδηγοί να δείχνουν την απαραίτητη προσοχή.

Συγκεκριμένα Το τμήμα της Ε.Ο. 3, μετά το κέντρο «Θυμέλη» και μέχρι τη δεύτερη διακλάδωση για «Σωματά» (Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων), εξακολουθεί να παραμένει κλειστό και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης. Η κυκλοφορία προτείνεται να πραγματοποιείται, είτε από την δημοτική οδό που διέρχεται μέσα από τον οικισμό Γάλλου-Σωματά ή είτε από την επαρχιακή οδό Ατσιπόπουλο-Άγιος Ανδρέας-Άνω Βαλσαμόνερο-Κάστελλος. Η Ε.Ο. 14 «Ρέθυμνο-Αγία Ειρήνη-Ρουσσοσπίτι» εξακολουθεί να παραμένει κλειστή. Η Ε. Ο. 25 «Πέραμα-Πάνορμο» κυκλοφορείται με προσοχή. Η Ε.Ο. 6 από παλαιά Εθνική οδό μέχρι Καλονύχτη κυκλοφορείται με μεγάλη προσοχή, διότι τμήμα της λειτουργεί με ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Η Ε.Ο. 1 προς Επισκοπή-Μυριοκέφαλα έχει δοθεί σε κυκλοφορία. Ο δρόμος για το Κουρταλιώτικο φαράγγι παραμένει κλειστός και η κυκλοφορία γίνεται από το φαράγγι Κοτσιφού. Ο δρόμος Παλαίλημνος-Σαϊτούρες είναι ανοιχτός.

Προβλήματα στην υδροδότηση περιοχών και οικισμών του παραλιακού κυρίως μετώπου στο Ρέθυμνο αποκαθίστανται σταδιακά με την επισκευή σωληνώσεων, φρεατίων και τον απεγκλωβισμών σωλήνων από φθαρτά υλικά.

Η κατάσταση σε γενικές γραμμές εξομαλύνεται, όμως οι κάτοικοι ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περιοχές, όπου το επαρχιακό οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα, ώστε να είναι ικανοποιητική η διασύνδεση πληγεισών περιοχών με το αστικό κέντρο.

Ακόμη, η τουριστική τοποθεσία Μπαλί, έχει δεχτεί μεγάλες καταστροφές με τον κεντρικό δρόμο σχεδόν να έχει εξαλειφθεί και τη θέση του να έχει πάρει ένα χείμαρρος ορμητικός τα νερά του οποίου παρέσυραν στο ορμητικό πέρασμα τους, υποδομές επιχειρήσεων. Στο σημείο θα βρεθεί αύριο Σάββατο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις πληγείσες περιοχές του νομού.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σε σχετικό τηλεγράφημα το ΑΠΕ – ΜΠΕ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου υπέγραψε σήμερα υπουργική απόφαση, με την οποία λαμβάνονται μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία που έπληξε το Ρέθυμνο.

Η απόφαση μεταξύ άλλων αφορά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στους δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με αυτή παρατείνεται έως και 26.8.2019 η προθεσμία καταβολής στις ΔΟΥ των βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν από 25.2.2019 έως σήμερα ή λήγουν στο διάστημα από 2.3.2019 έως 26.8.2019. Παρατείνονται επίσης οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Σχετικά με την πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων για την 25.2.2019 οφειλών, αναστέλλεται μέχρι και την 26.8.2019.

Τέλος όπως ανακοινώθηκε, οι πληγέντες από πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α. των τελευταίων ημερών μπορούν να αιτηθούν την καταγραφή των καταστροφών στην ιδιοκτησία / επιχείρηση τους. Για την καταγραφή των ζημιών σε οικοσκευές και ιδιωτικά κτήρια να απευθύνονται στον οικείο δήμο. Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις ( ζημιές σε κτήριο επιχείρησης και εξοπλισμό) στην Π.Ε.Ρεθύμνης / τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Για τις καταστροφές σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο και εξοπλισμό στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον οικείο δήμο, ενώ για την αναφορά ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, Πλατ. Ηρώων Πολυτεχνείου, για ζημιές σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους στους οικείους δήμους.

Σύμφωνα με την Π.Ε.Ρεθύμνης και τους δήμους, ξεκαθαρίζεται ότι δρουν ως φορείς υποδοχής των αιτήσεων για καταγραφή καταστροφής από πλημμύρες. Οι εκθέσεις αυτοψίας που συντάσσονται ανά περίπτωση, θα προωθηθούν συγκεντρωτικά στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, για τη συνέχιση της διαδικασίας καταγραφής, χαρακτηρισμού της περιοχής ως πλημμυρόπληκτης, και της καταβολής αποζημιώσεων.