κούβελας-να-σταματήσει-τώρα-το-lockdown-τι-ε-852938
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.12.2020 | 20:00

Κούβελας: Να σταματήσει τώρα το lockdown – Τι είπε για το εμβόλιο

Στο θέμα των αποζημιώσεων σχετικά με τα νέα εμβόλια, στην ανάγκη μέτρων για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και στην άρση του lockdown, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ.

Σε ανάρτησή του στο facebook σημειώνει πως «πρέπει τα κράτη να επανεξετάσουν, με βάση επιδημιολογικά δεδομένα σε τι πληθυσμό θα αποζημιώνεται, όπως όλα τα εμβόλια και φάρμακα. Εγώ δηλαδή θα το έκανα μετά από ανάλυση, όχι ασφάλειας, αλλά κόστους/οφέλους».

Αναφερόμενος στη σχέση εμβολίου και ΠΦΥ επισημαίνει πως «δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά στη πίεση για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αντιθέτως, ακόμη και για τον εμβολιασμό, προκύπτουν τεράστια θέματα, λόγω της απουσίας της».

Και καταλήγοντας τονίζει ότι «πάση θυσία το lockdown πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να συνεχίζουν να κεφαλαιοποιούν κάποιοι και να φτωχοποιούνται οι περισσότεροι και όλο αυτό στημένο στην «πλάτη» της επιστήμης»

Ολόκληρη η ανάρτηση:
Απάντηση σε φίλη, καλύπτει όμως πολλούς που ρωτούν τα ίδια, αν δηλαδή εγώ εγκρίνω τον εμβολιασμό:
Αγαπητή μου, εγώ δεν εγκρίνω τίποτα. Αυτό που εγώ ανέφερα είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι :
1. εξαιρετικά ασφαλές και ως σύνθεση και ως αποτέλεσμα. Όσοι «ειδικοί» διέδιδαν, πριν την άδεια, ότι είναι ασφαλες, απλώς εξέφραζαν επιθυμία. Όσοι μετά, απλά ταυτίζονται με τον ΕΜΑ, και πάλι χωρίς να ξέρουν, κυρίως εκφράζοντας πολιτική άποψη.
2. Φυσικά δεν μπορώ να ξέρω το τι θα συμβεί σε 7,5 δις ανθρώπους 1 προς 1 και σε τι βάθος χρόνου. Αν κάποιος «ξέρει» ας μας πει και που το βασίζει.
3. Σίγουρα το συστήνω στον 90 χρόνο πατέρα μου, ο οποίος αν προσβληθεί πιθανώς να πεθάνει.
4. Σίγουρα δεν το συστήνω σε κάποιον που έχει νοσήσει ήδη, χωρίς να το αποτρέπω.
5. Σίγουρα δεν το συστήνω, μέχρι να βεβαιωθούμε, σε ασθενείς με αυτοάνοσα ή φλεγμονώδη νοσήματα.
6. Σίγουρα δεν επιθυμώ να είναι υποχρεωτικό τίποτα και κυρίως δεν το θεωρώ γενικό αγαθό.
Πρέπει τα κράτη να επανεξετάσουν, με βάση επιδημιολογικά δεδομένα σε τι πληθυσμό θα αποζημιώνεται, όπως όλα τα εμβόλια και φάρμακα. Εγώ δηλαδή θα το έκανα μετά από ανάλυση, όχι ασφάλειας, αλλά κόστους/οφέλους
Τέλος δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά στη πίεση για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αντιθέτως, ακόμη και για τον εμβολιασμό, προκύπτουν τεράστια θέματα, λόγω της απουσίας της.
Τέλος πάση θυσία το lockdown πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να συνεχίζουν να κεφαλαιοποιούν κάποιοι και να φτωχοποιούνται οι περισσότεροι και όλο αυτό στημένο στην «πλάτη» της επιστήμης.