Κορωνοϊός: Πώς αλλάζει η καταγραφή θανάτων στη χώρα - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
18
Νοέμβριος
Back

Κορωνοϊός: Πώς αλλάζει η καταγραφή θανάτων στη χώρα

Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων από κορονοϊό προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Πρόκειται για δύο βασικές αλλαγές:

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται από όσους ασθενούν πόσοι πεθαίνουν. Η αλλαγή θα είναι πως υπολογίζεται από τους εμβολιασμένους που νόσησαν πόσοι πέθαναν.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ακολουθούμε την αρχική οδηγία του ΠΟΥ ότι όποιος είναι θετικός σε COVID ανεξαρτήτως συννοσηροτήτων και πεθαίνει ακόμη και τρεις μήνες μετά τη νόσησή του θεωρείται θάνατος από COVID.

Στη Βρετανία έχουν διαφοροποιήσει αυτό το κριτήριο και έχουν βάλει χρονικό περιθώριο από την ημέρα της διάγνωσης τις 28 ημέρες, μετά από αυτές δεν θεωρείται θάνατοςCOVID. Αντιστοίχως στην Ισπανία θεωρείται θάνατος COVID μέχρι και στις 30 μέρες από τη διάγνωση, ενώ τέλος στη Δανία και τη Σουηδία θεωρούν ευθύς εξ αρχής ασθενή μόνο αυτόν που βγήκε θετικός σε PCR και δεν καταγράφουν κρούσματα από rapid τεστ.

Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η Ελλάδα περιλαμβάνει ένα 20% περίπου περισσότερους θανάτους από COVID από αυτούς που καταγράφουν οι υπόλοιποι.

Ο κ. Ζαούτης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει αίτημα το ECDC ώστε να αποκτήσει όλη η Ευρώπη ενιαίο σύστημα καταγραφής.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!