κινητή-τηλεφωνία-ανησυχία-για-μπλακ-ά-443371
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.09.2022 | 17:51

Κινητή τηλεφωνία: Ανησυχία για μπλακ άουτ τον χειμώνα

Τον κίνδυνο η Ευρώπη να γνωρίσει διακοπές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τον χειμώνα και να μην λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα, επισημαίνουν στελέχη εταιριών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενδεχόμενο που κάποτε ήταν αδιανόητο.

Το πρακτορείο αποδίδει τον κίνδυνο, στις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος που ενδεχομένως θα έχει η Ευρώπη το χειμώνα, λόγω των ελλείψεων σε φυσικό αέρι. Τα στελέχη των εταιριών εκφράζουν φόβους ότι τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών θα δοκιμαστούν σκληρά, αν ο χειμώνας ήταν βαρύς και σημειώνουν ότι οι εταιρίες δεν έχουν εναλλακτικά ή εφεδρικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν τις διακοπές στο ρεύμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Σουηδία και Γερμανία προσπαθούν να διασφαλίσουν την λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας, ακόμα κι αν εξαντληθούν οι εφεδρικές μπαταρίες που έχουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο έδαφός τους.

Στη Γαλλία το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την εταιρία διανομής ρεύματος Enedsis προβλέπει διακοπές ρεύματος περίπου δύο ωρών, για να εξοικονομηθεί ενέργεια. Γενικά μπλακ άουτ στη χώρα θα εφαρμόζονται εκ περιτροπής σε όλη την επικράτεια και σε τακτική βάση, αλλά οι ζωτικές υπηρεσίες της χώρας, όπως νοσοκομεία, αστυνομικές υπηρεσίες και κυβερνητικές υπηρεσίες δε θα έχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Στη Γαλλία οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κατηγορούν τις εταιρίες διανομής ρεύματος για την αδυναμία τους να εξαιρέσουν από τις διακοπές τις εγκαταστάσεις με τις κεραίες.

Το Reuters σημειώνει ότι το θέμα απασχολεί και τη Γερμανία και τη Σουηδία. Στη Σουηδία αγοράζουν φορητούς σταθμούς καυσίμων για να λειτουργήσουν με γεννήτριες οι κεραίες, καθώς κινητούς σταθμούς βάσης κεραιών, για να μπορούν τα κινητά να έχουν πάντα σήμα.

Στην Ιταλία, το λόμπι των εταιρειών τηλεπικοινωνιών είπε στο Reuters ότι ζητεί να εξαιρεθεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από τυχόν διακοπές ρεύματος ή διακοπές για την εξοικονόμηση ενέργειας και θα συζητήσει το θέμα με τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ανέφεραν επίσης ότι ενδεχόμενες απότομες διακοπές ρεύματος μπορεί να καταστρέψουν και τα μηχανήματα. Στη Γερμανία η Deutsche Telekom θα χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα ενέργειας εκτάκτου ανάγκης με πετρέλαιο (γεννήτριες) αν σημειωθούν πολύωρες διακοπές. Η Γαλλία έχει 62.000 χιλιάδες κινητούς πύργους κεραιών και δε θα μπορέσει να τις εφοδιάσει όλες με νέες μπαταρίες, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τηλεπικοινωνιών.