καβάλα-μεγάλο-συλλαλητήριο-κατά-της-α-1520161
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.12.2025 | 07:49

Καβάλα: Μεγάλο συλλαλητήριο κατά της αποθήκευσης CO₂

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025 στις 12:00, στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα, διοργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο κατά της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στις υποθαλάσσιες στοές του Πρίνου Θάσου.

Όχι στην αποθήκευση CO₂ στην Καβάλα και τη Θάσο λέει η πρωτοβουλία «Θάσος Νερό SOS» και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη συγκέντρωση.

Αναλυτικά:

H πρωτοβουλία «Θάσος Νερό SOS» τονίζει την τεράστια σημασία της συμμετοχής όλων των πολιτών της Θάσου, της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στο μεγάλο συλλαλητήριο κατά της αποθήκευσης CO₂, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025, στις 12:00, στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα,

Το διακύβευμα είναι καθοριστικό: η προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, η διατήρηση της αλιείας και του τουρισμού, η ασφάλεια των κατοίκων και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμες ανάγκες για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η κυβέρνηση επιλέγει να κατευθύνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο αποθήκευσης εκατομμυρίων τόνων CO₂ στις καταπονημένες από τις εξορύξεις υποθαλάσσιες στοές του Πρίνου.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα και το περιβαλλοντικό κίνημα, η μέθοδος CCS (Carbon Capture and Storage) δεν αποτελεί «πράσινη» λύση για την κλιματική κρίση, καθώς δεν μειώνει τις ήδη εκπεμπόμενες ποσότητες CO₂ και ουσιαστικά διευκολύνει τη συνέχιση της ρύπανσης. Επισημαίνουν πως πρόκειται για μια τεχνολογία εξαιρετικά δαπανηρή που απορροφά τεράστιους κρατικούς πόρους, αργή, τεχνολογικά ανώριμη και με πολύ σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας, ο Πανθασιακός Σύλλογος Επαγγελματιών, το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών, η Συντονιστική Επιτροπή του Δήμου Θάσου, ο Νησιωτικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θάσου, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αποθήκευση CO₂ και πλήθος περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων.

Ζητάμε την ακύρωση του έργου και τη διοχέτευση των δημοσίων πόρων στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, για την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, τις υποδομές και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.