καθαρά-δευτέρα-φωτιά-η-λαγάνα-χρυσ-1141902
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.02.2023 | 09:05

Καθαρά Δευτέρα: «Φωτιά» η Λαγάνα, «χρυσάφι» τα θαλασσινά

Αρκετά ακριβό θα είναι το φετινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, καθώς τα παραδοσιακά εδέσματα του σαρακοστιανού τραπεζιού όπως η λαγάνα, ο χαλβάς, ο ταραμάς κ.α. έχουν πάρει την… ανιούσα.

Και παρότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή και… το «καλάθι της Σαρακοστής», οι τιμές των αγαθών που θα καταναλωθούν την προσεχή Δευτέρα (αλλά και από όσους στη συνεχεία επιλέξουν να νηστέψουν) βρίσκονται στα ύψη.

Λαγάνα «φωτιά»

Το έδεσμα που έχει συνδεθεί περισσότερο από όλα με την Καθαρά Δευτέρα είναι η λαγάνα. Το πρόβλημα είναι ότι φέτος η τιμής θα προσεγγίζει τα 5 ευρώ(!) ανά τεμάχιο.

Είναι κλιμακωτή η αύξηση της τιμής της λαγάνας συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Ειδικότερα, το 2020, η απλή λαγάνα κόστιζε 2,30 ευρώ ενώ το 2021 κόστιζε 2,80 ευρώ. Πέρυσι, η λαγάνα κόστιζε 3 ευρώ.

Όπως υποστήριζαν οι άνθρωποι της αγοράς, αιτίας των αλματωδών ανατιμήσεων είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και φυσικά τον πληθωρισμό.

Και τούτο, διότι όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, καθώς το αλεύρι από 10 – 12 ευρώ τιμή αγοράς έφτασε πλέον στα 24, ενώ το ίδιο ισχύει και για το φυσικό αέριο κλπ.

Χαλβάς «φαρμακείο», Θαλασσινά από «χρυσάφι»

Όσον αφορά στον χαλβά με ταχίνι, τον γνωστό μακεδονικού τύπου, η τιμή του εκκινεί από τα 6,5 και φτάνει ως τα 15 ευρώ.

Αλλά και τα θαλασσινά δεν… πάνε πίσω.

Πιο συγκεκριμένα, το συμιακό γαριδάκι κωστίζει από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.

Σχετικά με τα κατεψυγμένα, οι γαρίδες κυμαίνονται μεταξύ 12 και 15 ευρώ, το χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.

Τα… συμπληρωματικά

Από 17 έως 19 ευρώ είναι το κόστος του λευκού ταραμά, ο κόκκινος ταραμάς ξεκινά από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό.

Τέλος η ταραμοσαλάτα προσεγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Μέχρι πότε ψωνίζουμε

Υπενθυμίζεται ότι η ιχθυαγορά της Βαρβακείου θα παραμείνει ανοιχτή και την Κυριακή, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ θα ανοίξει πάλι τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.