καταγγελίες-κτηνοτρόφων-ότι-λύκοι-κα-466727
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.01.2023 | 18:26

Καταγγελίες κτηνοτρόφων ότι λύκοι, κατασπαράσσουν τα ζώα τους

Κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία και δη στον δήμο Ρήγα Φεραίου, καταγγέλλουν ότι λύκοι κατασπαράσσουν τα ζώα τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην περιοχή του Βελεστίνου οι κτηνοτρόφοι έχασαν πάνω από 30 ζώα μετά από επιθέσεις λύκων, κυρίως πρόβατα. «Τα μάζευα για να τα πάω σε άλλο μαντρί για να γεννήσουν. Πίσω έμειναν μερικά και μέχρι να γυρίσει το παιδί μέσα σε μισή ώρα τα βρήκε με ανοιγμένες κοιλιές και τα κατσικάκια να σπαράζουν… Για να το κάνουν αυτό μέσα σε μισή ώρα, ήταν πολλοί λύκοι», ανέφερε κτηνοτρόφος.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή των Καναλίων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να συζητήσουν το θέμα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κάνουν περιπολίες για να σώσουν τα ζώα τους. Τόνισαν ότι χρόνια είχαν να δουν τέτοιο φαινόμενο. Επιπλέον ανησυχούν για το αν θα λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καθώς ο οργανισμός ζητά να εντοπιστούν τα ζώα που κατασπαράχθηκαν, κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διαφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο, όπως επίσης είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της διαδικασίας αποζημίωσης.

Τα φαινόμενα των επιθέσεων δημοσιοποίησαν κυρίως κυνηγετικοί σύλλογοι με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, εφιστώντας την προσοχή στα μέλη τους καθώς λύκοι κατασπάραξαν και κυνηγόσκυλο.

Καταγγελία πάντως και συνδρομή από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας δεν έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου η αντιπεριφερειάρχης, Δωροθέα Κολυνδρίνη.