καταγγελίες-για-τα-σούπερ-μάρκετ-σκλ-561239
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.10.2020 | 01:40

Καταγγελίες για τα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης»: «Όσα βραβεία και πιστοποιήσεις και να πάρει…»

Καταγγελίες για τα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης». Ειδικότερα, σε σύσκεψη καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τους εργαζόμενους στα super market «Σκλαβενίτης». Η σύσκεψη εξελίσσεται τώρα και ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11 π.μ, στα γραφεία του Συλλόγου. Θέμα της το εξής: «Ενημέρωση – Συζήτηση – Οργάνωση με βάση τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην εταιρεία με αφορμή και την πανδημία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που δημοσιεύει ο 902.gr, περιγράφονται και καταγγέλλονται τα παρακάτω:

«Η εργοδοσία όσα βραβεία και πιστοποιήσεις και να πάρει, για το πόσο “καλοί εργοδότες” είναι και πώς αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό, εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο εκτεθειμένοι είμαστε και με τι όρους δουλεύουμε» υπογραμμίζει ο Σύλλογος, καταγγέλλοντας πως «με την όλο και αυξανομένη επιβεβαίωση κρουσμάτων σε καταστήματα, η εργοδοσία κάνει απολύμανση και ανοίγει εντός μερικών ωρών με ”δανεικό” προσωπικό από άλλα καταστήματα της αλυσίδας», που είτε δεν ενημερώθηκε για το συμβάν, είτε πήγε γιατί του είπαν «πρέπει να πας».

Καταγγέλλει επίσης την εντατικοποίηση στα καταστήματα που έστειλαν προσωπικό σημειώνοντας πως «όλα αυτά για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ!», ενώ «όπου γίνονται τεστ Covid-19 οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ώστε μόνο η εταιρεία να λαμβάνει τα αποτελέσματα λες και οι εργαζόμενοι είναι περιουσιακό της στοιχείο». Προσθέτει ότι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες «συνεχίζουν να δουλεύουν δίπλα μας παίζοντας τη ζωή τους κορόνα – γράμματα αφού δεν μπορούν να βγουν σε αναστολή σύμβασης και να ζήσουν με το επίδομα των 534 ευρώ».

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις σημειώνει ότι «η πλειοψηφία των προσλήψεων πριν αλλά και με τη συνεργασία με την πλατφόρμα e-food, γίνεται με τους χειρότερους όρους (ορισμένου χρόνου, 1 μήνα έως 3μηνες, 6ήμερες – 6ωρες χωρίς ρεπό ή και τριήμερες/διαλείπουσες) με σκοπό να αξιοποιηθούν αυτοί οι συνάδελφοι, ως πιο “φθηνοί” και να χτυπήσουν τις ήδη τσακισμένες από δικαιώματα και μισθολογικά συμβάσεις μας».

«Ακόμα και αυτά που συμβαίνουν έξω από τα καταστήματα, τα γραφεία ή τις αποθήκες πρέπει να μας απασχολούν. Που στοιβαζόμαστε σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ, που δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή μόρφωση των παιδιών μας στα σχολεία, που οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα μας οδηγεί στο να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταφεύγοντας στα ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία», υπογραμμίζει και προσθέτει πως «απέναντι στα πρωτόκολλα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να αντιτάξουμε τα δικά μας πρωτόκολλα και τις δικές μας ανάγκες. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε».

«Αμέτρητα τα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς, μα μία και μοναδική η λύση τους. Όλα κατακτήθηκαν με οργάνωση και αγώνα», τονίζει και παραθέτει ένα πλαίσιο αιτημάτων.

Συγκεκριμένα διεκδικεί:

    • 8ωρο – 5ήμερο για όλους τους εργαζόμενους.
    • Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία απόλυση εργαζόμενου.
    • Προληπτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Ατομικά Μέσα Προστασίας σε κάθε εργαζόμενο και όχι λίγα για κοινόχρηστη χρήση.
  • Καμία επιβάρυνση ωραρίου σε περίπτωση απουσίας εργαζομένου λόγω Covid-19.
  • Άδεια πλήρους μισθολογικής και ασφαλιστικής κάλυψης σε όσους συναδέλφους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Άμεση ενημέρωση των εργαζομένων όταν παρουσιάζεται κρούσμα σε κάποιο κατάστημα.