καταδικάστηκαν-ερήμην-οι-ρουμάνοι-πο-437678
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.03.2018 | 11:12

Καταδικάστηκαν ερήμην οι Ρουμάνοι που άδειασαν 40 λογαριασμούς με κάρτες «κλώνους»

Ένα διήμερο ήταν αρκετό για δύο Ρουμάνους «αστέρια» στην ηλεκτρονική υποκλοπή, ώστε να υφαρπάξουν τα στοιχεία των καρτών ανάληψης 40 ανυποψίαστων πολιτών παγιδεύοντας τα ΑΤΜ δυο τραπεζών στη Νέα Ιωνία και στον Άναυρο Βόλου και να δημιουργήσουν κάρτες «κλώνους» με τις οποίες άδειασαν τους λογαριασμούς τους!

Η υποκλοπή γινόταν με τη μέθοδο skimming, δηλαδή με την τοποθέτηση μιας μαγνητικής ταινίας στην σχισμή του μηχανισμού ανάγνωσης των καρτών, ενώ οι δράστες κατέγραφαν με τα κινητά τους το ΡΙΝ που πληκτρολογούσε ο κάτοχός τους. Τα στοιχεία τα έστελναν σε συνεργούς τους στην Αθήνα, που έφτιαχναν κάρτες- αντίγραφα και έκαναν αναλήψεις από καταστήματα της ίδιας τράπεζας.

Με τη μέθοδό αυτή, πρόλαβαν να κάνουν 60 αναλήψεις αποσπώντας συνολικά 26.630 ευρώ από τους λογαριασμούς, ενώ επιχείρησαν να κάνουν άλλες 82 και να αρπάξουν επιπλέον 61.460 ευρώ, αλλά οι τράπεζες μπλοκάρισαν τους λογαριασμούς των πελατών όταν βρέθηκαν οι μηχανισμοί παγίδευσης στα ΑΤΜ. Όλα αυτά έγιναν τον Οκτώβριο του 2010 και οι δυο Ρουμάνοι ηλικίας 35 και 34 χρόνων συνελήφθησαν τότε με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους.

Όμως, η δίκη καθυστέρησε οκτώ ολόκληρα χρόνια και είχαν ήδη αφεθεί ελεύθεροι μετά το 18μηνο της προφυλάκισης! Μάλιστα, δεν εμφανίστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, όπου δικάστηκαν την Δευτέρα για απλή συνέργεια σε ηλεκτρονική απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με προσδοκώμενο όφελος άνω των 30.000 ευρώ, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και υποκλοπή απόρρητων δεδομένων.

Έτσι, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν ερήμην σε ποινή κάθειρξης ένδεκα ετών, ενώ στον έναν επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης έξι μηνών για ψευδή δήλωση στοιχείων. Έτσι, αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον τους για να εκτίσουν την ποινή τους.