κάρφωναν-τα-μπλόκα-της-τροχαίας-μέσ-1501417
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.10.2025 | 11:21

«Κάρφωναν» τα μπλόκα της Τροχαίας μέσω Viber

Στη σύλληψη δύο ατόμων που διαχειρίζονταν διαδικτυακές κοινότητες στο Viber και ενημέρωναν χιλιάδες μέλη για τα σημεία τροχονομικών ελέγχων, προχώρησαν οι Αρχές. Οι συλλήψεις έγιναν την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025 στην Αθήνα, στο πλαίσιο έρευνας της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Πρόκειται για δύο Έλληνες, ηλικίας 29 και 55 ετών, οι οποίοι φέρονται να διαχειρίζονταν τρεις ομάδες με συνολικά πάνω από 200.000 μέλη. Οι ομάδες αυτές λειτουργούσαν ως «δίκτυα έγκαιρης προειδοποίησης» για μπλόκα της Τροχαίας, αλλά και για την παρουσία αστυνομικών ομάδων, όπως η ΔΙΑΣ και η ΟΠΚΕ.

Ο 29χρονος είχε τον ρόλο του υπερδιαχειριστή (Super Admin) σε όλες τις ομάδες, ενώ ο 55χρονος φέρεται να ήταν διαχειριστής (Admin) της μεγαλύτερης κοινότητας, που αριθμούσε πάνω από 173.000 μέλη. Οι υπόλοιπες δύο ομάδες παρείχαν τοπική πληροφόρηση για την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνοντας συνολικά περίπου 28.000 μέλη.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και για παραβάσεις που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι η λειτουργία των ομάδων αυτών εμπόδιζε σοβαρά το έργο της Τροχαίας και υπονόμευε την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Κατά τη διάρκεια ερευνών στις κατοικίες των δύο κατηγορούμενων, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κατασχέθηκαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη διαχείριση των λογαριασμών και θα αποσταλούν για περαιτέρω ανάλυση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες, Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025, σε περιοχές της Αθήνας, 2 ημεδαποί, 29 και 55 ετών, οι οποίοι λειτουργούσαν παράνομες κοινότητες σε διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων και κλήσεων, μέσω των οποίων τα μέλη τους ενημερώνονταν για τη διενέργεια αστυνομικών ελέγχων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και για επικίνδυνες παραβάσεις στην οδική συγκοινωνία, ενώ, παράλληλα, ανεστάλη η λειτουργία συνολικά -3- κοινοτήτων.

Προηγήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, ύστερα από παραγγελία αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής, σχετικά με τη λειτουργία παράνομης διαδικτυακής κοινότητας, η οποία είχε ως σκοπό τη μαζική ενημέρωση των μελών της, καθ’ όλο το 24ωρο, για τα ακριβή σημεία και το χρόνο διενέργειας αστυνομικών ελέγχων.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και κατόπιν διερεύνησης σχετικών καταγγελιών από πολίτες καθώς και διαπιστώσεων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, προέκυψε η ύπαρξη -3- κοινοτήτων, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από -201.000- μέλη, τα οποία, μέσω δημοσιεύσεων, ενημέρωναν τόσο για τη διενέργεια ελέγχων υπηρεσιών της τροχαίας, όσο και για την παρουσία λοιπών υπηρεσιών εμφανούς αστυνόμευσης (Ομάδες Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ. κλπ).

Όπως διαπιστώθηκε, ο 29χρονος είχε ρόλο υπερδιαχειριστή (Super Admin) και ο 55χρονος ρόλο διαχειριστή (Admin) σε κοινότητα που απαριθμούσε πάνω από -173.000- μέλη, ενώ ο πρώτος διαχειριζόταν ως υπερδιαχειριστής ακόμα -2- κοινότητες, με περίπου -28.000- μέλη, ενημερώνοντας για περιοχές της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.

Οι ανωτέρω κοινότητες αποτελούσαν σημαντική πηγή πληροφόρησης κυρίως για επίδοξους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και για λοιπούς παραβάτες, δημιουργώντας σοβαρή παρεμπόδιση και υπονόμευση στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στον κρίσιμο τομέα της οδικής ασφάλειας και της πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και γενικότερα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -4- κινητά, στα οποία λειτουργούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποίησης των λογαριασμών διαχείρισης και τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.