Καλοκαιρινές εκπτώσεις: Πρεμιέρα τη Δευτέρα 13 Ιουλίου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου, με τους εκπροσώπους της αγοράς να εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς την πορεία της εμπορικής κίνησης.
Όπως ανέφεραν παράγοντες του λιανεμπορίου στο MEGA, οι καταναλωτές έχουν γίνει πλέον περισσότερο επιλεκτικοί, προχωρώντας σε πιο προγραμματισμένες αγορές και αποφεύγοντας τις αυθόρμητες δαπάνες. Στη στάση αυτή συμβάλλει και το γεγονός ότι οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες δεν περιορίζονται μόνο στις επίσημες εκπτωτικές περιόδους, αλλά εκτείνονται σε μεγάλο μέρος του έτους.
Θερινές εκπτώσεις 2026: Τι λένε οι καταστηματάρχες
«Οι εκπτώσεις σαν θεσμός κάθε χρόνο φαίνεται να υποχωρεί, γιατί από τη στιγμή που έχουν απελευθερωθεί οι προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, άρα ο καταναλωτής μπορεί να βρει χαμηλότερη τιμή όλο τον χρόνο. Υπάρχει και αυτός ο ισχυρός ανταγωνισμός που βλέπουμε στην αγορά. Είναι επόμενο βέβαια να μην υπάρχει αυτή η προσδοκία την οποία είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Θεόδωρος Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, και συμπλήρωσε:
Η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά
«Να θυμίσουμε ότι την επόμενη Κυριακή (19/7), για κάποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά, όσοι το επιθυμούν, για κάποιες κεντρικές αγορές. Από κει και πέρα, ο κόσμος σίγουρα σημαδεύει τις εκπτώσεις γιατί προσπαθεί πάντα να βρει τη χαμηλότερη τιμή».
«Αλλά, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας. Φάνηκε και από την περσινή χρονιά ότι δεν είχαμε τους τζίρους τους οποίους περιμέναμε, για πολλούς λόγους. Ένας λόγος είναι ότι έχει λίγο ξεθυμάνει αυτή η προσμονή, αλλά και από την άλλη ο καταναλωτής ψωνίζει πια πολύ στοχευμένα, πολύ συγκεκριμένα, εφόσον έχει την ανάγκη. Δεν υπάρχει πια εύκολα η παρορμητική αγορά», συνέχισε.
Τι προβλέπει ο νόμος για τις εκπτώσεις
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σε κάθε ανακοίνωση μείωσης τιμής πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η προγενέστερη τιμή, δηλαδή η χαμηλότερη τιμή στην οποία είχε διατεθεί το προϊόν κατά τις 30 ημέρες που προηγήθηκαν της πρώτης έκπτωσης.
Η μείωση της τιμής μπορεί να παρουσιάζεται ως ποσοστό έκπτωσης, ως συγκεκριμένο ποσό ή με παράθεση της παλιάς και της νέας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφεται πάντοτε η προγενέστερη τιμή, όπως ορίζει η νομοθεσία και ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας.
Προτεινόμενα άρθρα
11.07.2026 | 08:38
11.07.2026 | 08:00






