καλοκαιρινές-διακοπές-σε-κάτω-πατήσι-933233
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.08.2021 | 11:08

Καλοκαιρινές διακοπές σε Κάτω Πατήσια και Σεπόλια

Παρά τους αφόρητους καλοκαιρινούς καύσωνες, οι καλοκαιρινές διακοπές στην χώρα αποτελούν για τους περισσότερους «Όνειρο θερινής νυχτός».

Όχι φυσικά γιατί απουσιάζει η διάθεση, αλλά γιατί οι δυσκολίες είναι περισσότερες από το αποτέλεσμα, με σημαντικότερη τα ανύπαρκτα μέσα συγκοινωνίας, με αποτέλεσμα μια απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων ν’ αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για μια οικογένεια.

Εξάλλου, οι περισσότεροι είναι υπάλληλοι οι οποίοι, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα -χωρίς φυσικά άδεια διακοπών- ή είναι αγρότες απόλυτα δεμένοι με τη γη τους. Μόνη κατηγορία που μπορεί να ονειρευτεί διακοπές είναι οι εύποροι της εποχής.

Όπως βλέπεται και από την καρτ ποστάλ της εποχής η περιοχή του προφήτη Ηλία στην Κηφισιά αποτελεί αγαπημένο σημείο παραθερισμού.

Όσοι φοβούνται ή σκανδαλίζονται από τα μαγιό και τα κοινά μπάνια επιλέγουν άλλες, απρόσμενες σήμερα, περιοχές για διακοπές. Στην πρώτη γραμμή είναι τα βόρεια προάστια που γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Κηφισιά διαθέτει πολύ πράσινο, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νέα αρχοντικά αλλά και ξενοδοχεία, ενώ όσοι προτιμούν κάτι φθηνότερο που να θυμίζει το χωριό τους επιλέγουν το Μαρούσι, με το ξηρό κλίμα του ν’ αποτελεί υγιεινό προορισμό πολλών φυματικών.

Οικογένεια μαζί με την γιαγιά, σε ημερήσια εκδρομή στο Δαφνί τη δεκαετία του 20.

Άλλες εξοχικές περιοχές της πρωτεύουσας είναι τα κάτω Πατήσια, οι συνοικισμοί δίπλα στη λεωφόρο Συγγρού, το Χαλάνδρι ενώ αρκετοί επιλέγουν τα Σεπόλια… Ο Εμμανουήλ Ροΐδης χαρακτηρίζει το 1896 την Καισαριανή ως μια από τις ποιητικότερες εξοχές της Αθήνας, αλλά για να φτάσεις σε αυτή χρειάζεται μιάμιση ώρα πεζοπορία μέχρι τις πλαγιές του Υμηττού.

Αντίθετα, ο Ροΐδης αναφέρει ότι δεν συμπεριλαμβάνει το Δαφνί στις εξοχές των Αθηνών, όχι μόνο γιατί είναι ακατοίκητο, αλλά γιατί βρίσκεται δίπλα στο Δρομοκαίτειο :“Παραμένει ένας απλός τόπος εκδρομής, επισκέψεως του μεσαιωνικού εκείνου ναίσκου και προγεύματος παρά την όχθην της θαλάσσης παρά τους ευήλιους εκείνας χειμερινάς ημέρας, αίτινες είναι το κάλιστον προς τους Αθηναίους δώρημα του Θεού.

Βόλτα στην Κηφισιά με κάθε μέσο…

Σταθερό δημοφιλή προορισμό καλοκαιρινών εξορμήσεων αποτελεί η Πεντέλη, ενώ όσοι θέλουν να συνδυάσουν διακοπές με κυνήγι επιλέγουν Ρέντη, Σκαραμαγκά και Άγιους Θεόδωρους. Σε όλους αυτούς τους πρώιμους τουριστικούς προορισμούς τα πολλά μικρομάγαζα, ξενοδοχεία και πανδοχεία που ξεφυτρώνουν αρχικά δίνουν ζωή στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές, και εν συνεχεία δημιουργούν βασικές υποδομές βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Πηγή: eleftherostypos.gr