καισαριανή-παραμένω-ανοιχτός-σε-διά-1547456
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.02.2026 | 09:19

Καισαριανή: «Παραμένω ανοιχτός σε διάλογο με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές», λέει ο συλλέκτης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ταυτοποίησης των αντιστασιακών της Καισαριανής, που εμφανίζονται σε ιστορικές φωτογραφίες λίγο πριν την εκτέλεσή τους την Πρωτομαγιά του 1944, μετά την ανακάλυψη ότι πωλούνταν στο eBay.

Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το ζήτημα είχαν ο Νικήτης Κακλαμάνης και η Λίνα Μενδώνη. Όπως κατέστησε σαφές ο κ. Κακλαμάνης στην κα. Μενδώνη, η Βουλή θα συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί τις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου, και συμφωνήθηκε πως εάν τελικά αποκτηθούν, τότε θα εκτεθούν στο Μέγαρο της Βουλής.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έστειλαν εμπειρογνώμονες στη Γάνδη για να ελέγξουν τη γνησιότητα των ντοκουμέντων και, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αγοραστούν και θα εκτεθούν στη Βουλή. «Οι φωτογραφίες πρέπει να αποκτηθούν, εφόσον είναι γνήσιες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος συλλέκτης Τιμ Ντε Κρένε από τη Γάνδη, επαγγελματίας στο χώρο, γνώριζε ότι η πώληση των φωτογραφιών απαγορεύεται. «Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για πώληση και παραμένω ανοιχτός σε εποικοδομητικό διάλογο με τις αρμόδιες ελληνικές κυβερνητικές αρχές σχετικά με το μέλλον αυτού του υλικού. Η απόφαση για το σε ποιον και υπό ποιες συνθήκες αυτές οι φωτογραφίες θα βρουν νέο φύλακα εναπόκειται σε εμένα και σκοπεύω να τη λάβω προσεκτικά, υπεύθυνα και με πλήρη επίγνωση της ιστορικής τους σημασίας», δήλωσε στο STAR.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό άλμπουμ του Χέρμαν Χόιερ, υπολοχαγού στη Μαλακάσα, και δείχνουν τους 200 μελλοθάνατους λίγο πριν εκτελεστούν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν προσωπικότητες όπως ο Θρασύβουλος Καλαφατάκης από τον Πλατανιά Χανίων, γεωργός και αντιστασιακός που φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τις ιδέες του, και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος από τον Πόντο, οικοδόμος και αγωνιστής, που στάθηκε αγέρωχος μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Ο συλλέκτης διατηρούσε προηγουμένως σελίδα στο Facebook και επέλεξε το eBay για τη δημοπράτηση των φωτογραφιών, ενώ παραμένει άγνωστο πώς βρέθηκαν στην κατοχή του.