και-οι-αράχνες-κάνουν-στοματικό-έρωτα-114076
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.05.2016 | 09:23

Και οι αράχνες κάνουν στοματικό έρωτα!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αρσενικά ενός είδους αραχνών της Μαδαγασκάρης (Caerostris darwini), γνωστής και ως «αράχνης του Δαρβίνου», συστηματικά γλύφουν τα γεννητικά όργανα των θηλυκών. Οι ερευνητές του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Σλοβενικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (ZRC SAZU), με επικεφαλής τον βιολόγο Ματίαζ Γκρεγκόριτς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”.

Όπως είπε ο Γκρεγκόριτς, «η στοματική σεξουαλική επαφή φαίνεται να είναι μια υποχρεωτική σεξουαλική συμπεριφορά σε αυτό το είδος, καθώς την κάνουν όλα τα αρσενικά πριν, στη διάρκεια και μετά τη συνουσία, συνολικά έως 100 φορές».

Εκτός από στοματικό σεξ, οι συγκεκριμένες αράχνες εμφανίζουν και άλλες ασυνήθιστες -και πιο επικίνδυνες- σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως σεξουαλικό καννιβαλισμό και ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. Με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο είδος, οι αρσενικές αράχνες είναι πολύ μικρότερες σε μέγεθος από τις θηλυκές (περίπου το ένα τρίτο), μπορεί να πάρει μια αμυδρή ιδέα του τι άγρια πράγματα συμβαίνουν στο σεξ!

Οι εν λόγω «αράχνες του Δαρβίνου» δημιουργούν τους μεγαλύτερους ιστούς στον κόσμο και το μετάξι τους είναι το πιο ανθεκτικό. Αν και δεν είναι συχνό, το στοματικό σεξ έχει παρατηρηθεί επίσης σε μακάκους, λεμούριους, μονόμπο, ύαινες, γατόπαρδους (τσίτα), λιοντάρια, δελφίνια, νυχτερίδες κ.α.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η εν λόγω συμπεριφορά συμβαίνει για να αυξήσει τις πιθανότητες του αρσενικού να ζευγαρώσει με το θηλυκό και να αποκτήσει απογόνους, είτε επιδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις σεξουαλικές επιδόσεις του, είτε δημιουργώντας με το σάλιο του ένα χημικό περιβάλλον που διευκολύνει τη βιωσιμότητά του σπέρματός του κατά τη συνουσία. Αρκεί να μην φαγωθεί μετά από το θηλυκό, όπως συμβαίνει συχνά με τις αράχνες.

Πηγή: News247.gr