Καφές: Μείωση κατά 6,8% στη ζήτηση μετά την αύξηση του φόρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από την Ελληνική Ενωση Καφέ, η επιβολή του ΕΦΚ οδήγησε σε αύξηση τιμής από 10% έως 30%, καθώς και σε έως και διπλασιασμό του κόστους της πρώτης ύλης, επηρεάζοντας σημαντικά τους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι μεγαλύτερες συνέπειες της μετακύλισης του φόρου παρατηρήθηκαν στο ράφι, με αυξήσεις που έφτασαν στο 23%. Μάλιστα, οι αυξήσεις αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες στις πιο οικονομικές και διαδεδομένες κατηγορίες καφέ, όπως είναι ο ελληνικός.

Σε επίπεδο κατανάλωσης, οι συνέπειες ήταν εξίσου εμφανείς, με τη μείωση να αγγίζει το πρώτο δίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016, το 15% για το σύνολο του καφέ, ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Πέρα απ’ αυτό, η συνολική ζήτηση στον καφέ κινείται με αρνητική ποσοστιαία μεταβολή της τάξεως του -6,8%, ενώ ο ΕΦΚ επέφερε αύξηση και στα φαινόμενα λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και παράνομων εισαγωγών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΕΙΩΣΗ, ΑΥΞΗΣΗ, ΚΑΦΕΣ, ΖΗΤΗΣΗ, ΦΟΡΟΥ, 6.8%


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!