Ηλικιωμένοι Οδηγοί: Αδυνατούν να ανανεώσουν διπλώματα οδήγησης λόγω «απουσίας» συμβεβλημένων γιατρών

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι οδηγοί άνω σε νησιά του Αιγαίου, για να προχωρήσουν σε ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης τους, αφού δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί με τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών για να τους χορηγήσουν τα σχετικά πιστοποιητικά υγείας

Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν. 4413/2016 (ΦΕΚ 148/Α/8-8-2016), από 8/11/2016 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις και το παράρτημα 3του ΠΔ 51/2012, που αφορούν τις ιατρικές εξετάσεις για τη διατήρηση της ικανότητας οδήγησης.

Οι ιατρικές εξετάσεις αυτές διενεργούνται από γιατρούς συμβεβλημένους με τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Οι οδηγοί, επομένως, οι οποίοι είναι άνω των 80 ετών, για να αναθεωρήσουν την άδεια οδήγησής τους, οφείλουν να προσκομίζουν τέσσερα (4) ιατρικά πιστοποιητικά, ήτοι:

α) του παθολόγου,

β) του οφθαλμιάτρου,

γ) του ωτορινολαρυγγολόγου και

δ) του νευρολόγου.

Στα νησιά του νομού Λέσβου (Λέσβος, Λήμνος, Αη-Στράτης), όμως ιατρός με ειδικότητα ωτορινολαρυγγολόγου, μέχρι στιγμής, δεν έχει συμβληθεί με τη Δ/νση Μεταφορών και, ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι οδηγοί άνω των 80 ετών αναγκάζονται να μεταβούν σε συμβεβλημένο ΩΡΛ που υπάρχει στο νησί της Χίου, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και αλλού, προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό εξέτασης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 υπήρξαν, περίπου, 350 ανάλογα αιτήματα και 300 το 2016.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε

Το θέμα έφερε στη βουλή, ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Προτίθεσθε να δώσετε λύση, έστω και προσωρινή, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, και η δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση, την οποία υφίσταται η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα;
2) Παραμένει σε ισχύ η προαναφερόμενη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΟΔΗΓΟΙ, ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!