γλυκά-νερά-σοκάρει-η-ιατροδικαστής-μι-903375
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.11.2021 | 13:28

Γλυκά Νερά: Σοκάρει η ιατροδικαστής μιλώντας για τα όσα αντίκρισε στον τόπο του εγκλήματος

Σοκάρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής« η ιατροδικαστής – προϊσταμένη Εργαστηρίου στο ΕΚΠΑ, Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία βρέθηκε μπροστά στο φρικιαστικό έγκλημα, στα Γλυκά Νερά, στις 11 Μαΐου 2021.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το πρωινό της 11ης Μαΐου, όταν μπήκα στη σκηνή του εγκλήματος. Μια νεαρή κοπέλα δολοφονημένη στο κρεβάτι της, ένα σκυλί κρεμασμένο στην σκάλα και ένα ορφανό μωρό έξω στον δρόμο σε κάποια αγκαλιά. Είναι πολύ σκληρή αυτή η δουλειά και κάποιες φορές γίνεται ακόμα σκληρότερη», τόνισε.

Η ιατροδικαστής αναφέρθηκε και στις 13 γυναικοκτονίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μέσα στο 2021, αριθμός που αποτελεί “μαύρο” ρεκόρ για την Ελλάδα:

«Φαίνεται ότι μετά την περίοδο της καραντίνα, υπάρχει πράγματι έξαρση του φαινομένου της βίας και θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνει μία σοβαρή κοινωνιολογική θεώρηση του φαινομένου. Από την πλευρά του ιατροδικαστή, έχω να σας πω ότι δεν βλέπουμε μόνο αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία, αλλά αυξημένη βία σε κάθε πτυχή της ζωής, ακόμη και στο σχολείο μεταξύ των μαθητών, ή και στο δρόμο μεταξύ αγνώστων οδηγών. Επίσης, είναι πολύ αυξημένες οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, δυστυχώς όμως οι αναφορές γίνονται μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, οπότε η συμβολή της ιατροδικαστικής εξέτασης είναι πολύ μικρή. Δεν είναι τυχαίο ότι το έτος 2021 έχουν γίνει μέχρι τώρα 13 ανθρωποκτονίες συζύγων – συντρόφων, ένας αριθμός απίστευτος για τα δεδομένα της χώρας, συγκρινόμενος με τα προηγούμενα έτη… Όταν μια συζυγοκτονία προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον του κοινού από τα ΜΜΕ, δίνει το έναυσμα για μια σειρά ανάλογων εγκλημάτων γνωστό και ως το φαινόμενο copycat», εξήγησε η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου.