γιατί-τα-διαβατήρια-έχουν-διαφορετικ-95960
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.05.2018 | 20:53

Γιατί τα διαβατήρια έχουν διαφορετικά χρώματα

Εάν δούμε τα διαβατήρια από όλες τις χώρες του κόσμου, τότε θα παρατηρήσουμε ότι το χρώμα τους διαφέρει από τόπο σε τόπο. Το γεγονός αυτό μας φαίνεται τυχαίο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Γιατί λοιπόν οι αποχρώσεις των διαβατηρίων διαφέρουν από χώρα σε χώρα;

Σύμφωνα με τον Hrant Boghossian, αντιπρόεδρο της Arton Group, η οποία τρέχει τη διαδραστική βάση δεδομένων του Passport Index, η απόχρωση του κάθε διαβατηρίου, προέρχεται από τέσσερα βασικά χρώματα, το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε ή το μαύρο. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να επιλέξουν το χρώμα και το σχέδιο των διαβατηρίων τους και υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια, για την επιλογή τους αυτή.

Η επιλογή του χρώματος του διαβατηρίου μιας χώρας, μπορεί να έχει επιρροές από την κουλτούρα και την ιστορία του συγκεκριμένου κράτους.

Τι σημαίνει το κάθε χρώμα

Το κόκκινο/μπορντό, είναι το πιο σύνηθες χρώμα. Τα διαβατήρια με κόκκινο χρώμα επιλέγονται από χώρες με παλιό ή τρέχον κομμουνιστικό σύστημα. Οι κάτοικοι της Σλοβενίας, της Κίνας, της Σερβίας, της Ρωσίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Γεωργίας, έχουν διαβατήρια με κόκκινη απόχρωση. Οι χώρες που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Τουρκία, τα Σκόπια και η Αλβανία, άλλαξαν το χρώμα στα διαβατήριά τους πριν από λίγα χρόνια και τα έκαναν κόκκινα.

Το μπλε, είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο χρώμα. Συμβολίζει τον «Νέο Κόσμο». 15 χώρες της Καραϊβικής διαθέτουν μπλε διαβατήρια. Τέτοια διαβατήρια έχουν, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη. Τα διαβατήρια στις ΗΠΑ έγιναν μπλε μόνο το 1976. Η Ινδία, μια αναπτυσσόμενη χώρα, έχει μπλε διαβατήριο.

Πράσινο χρώμα στα διαβατήρια, έχουν οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Το πράσινο θεωρείται πως ήταν το αγαπημένο χρώμα του Μωάμεθ και είναι σύμβολο της φύσης και της ζωής. Επίσης, κάποιες χώρες της Αφρικής, έχουν και αυτές διαβατήρια που έχουν μια απόχρωση του πράσινου.

Τα μαύρα, είναι τα πιο σπάνια διαβατήρια και τα συναντάμε σε χώρες της Αφρικής όπως η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, το Μπουρουντί, η Γκαμπόν, η Ανγκόλα και άλλες. Επίπλέον μαύρα είναι τα διαβατήρια και στη Νέα Ζηλανδία, καθώς είναι το εθνικό χρώμα της χώρας.

Κάποιες άλλες χώρες χρησιμοποιούν διαβατήρια άλλων χρωμάτων, τα οποία συνήθως δείχνουν τη μοναδικότητα κάθε μιας από αυτές.