γιατί-η-αστυνομία-ανησυχεί-για-το-φθιν-94454
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.09.2016 | 10:25

Γιατί η Αστυνομία ανησυχεί για το Φθινόπωρο; – Τι περιμένει

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης τις βίας, και των ταραχών το φθινόπωρο, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» με φόντο τη συνεχιζόμενη ανομία στα Εξάρχεια αλλά και υπό τη σκιά του πρωτοφανή ξυλοδαρμού του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αφήνουν αιχμές για τη στάση της πολιτικής «ήπιας διαχείρισης» που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι ως συνέπεια οι αστυνομικοί γίνονται όλο και πιο διστακτικοί και άτολμη στη λήξη αποφάσεων, ενώ στον αντίποδα οι ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων όλο και αποθρασύνονται.

Ο προβληματισμός των Αρχών εντείνεται περαιτέρω από ένα απειλητικό κείμενο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε εφημερίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου οι συντάκτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το ότι «μπαίνουμε για τα καλά στην εποχή των ταραχών».

Πιθανή αφετηρία των ταραχών θεωρούνται οι κινητοποιήσεις για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της το επόμενο Σαββατοκύριακο, τη στιγμή που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» οι αστυνομικοί βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο καθήκον και των συγκρατημένων εντολών από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ανησυχίες για ενδεχόμενο «καυτό» φθινόπωρο έρχονται στον απόηχο του μπαράζ περιστατικών ανομίας που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, πρωτίστως έναντι πολιτικών και θρησκευτικών στόχων.

Μόνο τον Αύγουστο, αντιξουσιαστές επιτέθηκαν στη Μονή Πετράκη με βόμβες μολότοφ και δύο φορές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με βόμβες μολότοφ, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις προκάλεσαν επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο.