γαλλία-ανεβάζει-το-ηλικιακό-όριο-του-σ-454846
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.03.2018 | 07:26

Γαλλία: Ανεβάζει το ηλικιακό όριο του συναινετικού σεξ στα 15 χρόνια

Οι σεξουαλικές επαφές ενηλίκων με ανήλικα άτομα κάτω των 15 ετών θα θεωρούνται «αυτομάτως βιασμός», στη Γαλλία, σύντομα, όπως προανήγγειλε η υπουργός Ισότητας της χώρας.

Η Γαλλία σκοπεύει να θέσει ως ηλικιακό όριο συνέναισης τα 15 έτη, μετά την κοινωνική καταγραυγή στην χώρα, για δύο υποθέσεις σεξουαλικών επαφών με 11χρονα κορίτσια που σόκαραν τις τοπικές κοινωνίες. Για την ώρα, οι σεξουαλικές επαφές ενηλίκων με άτομα κάτω των 15 ετών, στη Γαλλία, θεωρούνται σεξουαλική παρενόχληση, στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποδειχθεί η έλλειψη συναίνεσης και τιμωρούνται με πέντε χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμα. Αντίθετα η ποινή για την βιασμό προβλέπει κάθειρξη 20 ετών.

Έως τώρα, στις υποθέσεις που δεν μπορούσε να αποδειχθεί η έλλειψη συναίνεσης, ο νόμος δεν αντιμετώπιζε την σεξουαλική επαφή ως βιασμό, αλλά αυτό θα αλλάξει άμεσα, όπως διεμήνυσε η υπουργός Μαρλέν Σιάπα. Η κυβέρνηση υπόσχεται τώρα την άμεση νομοθετική ρύθμιση, μετά την κοινωνική κατακραυγή για δύο δικαστικές αποφάσεις του περασμένου φθινοπώρου, όπου θεωρήθηκε ότι δύο εντεκάχρονα κορίτσια δεν είχαν βιαστεί, ενώ είχαν έρθει σε επαφή με πολύ μεγαλύτερους άνδρες, επειδή «είχαν συμφωνήσει».

Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ένας 30χρονος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες βιασμού, όταν το δικαστήριο διαπίστωσε πως το 11χρονο κορίτσι δεν είχε υποχρεωθεί να έρθει σε επαφή μαζί του, υπό την απειλή βίας ή άλλου περιορισμού. Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας 28χρονος είχε αρχικά κατηγορηθεί από το δικαστήριο για παρενόχληση ενός 11χρονου αλλά όχι για βιασμό, επειδή «το κοριτσάκι δεν είχε αντισταθεί».

Το Δεκέμβριο, ο Εμάνουελ Μακρόν προανήγγειλε την αύξηση του ορίου ηλικίας για το συναινετικό σεξ, παραδεχόμενος πως ο ποινικός κώδικας της χώρας περιλαμβάνει «απαράδεκτες ασάφειες». Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Telegraph