φωτιά-στην-εύβοια-εκκενώθηκαν-τέσσε-667146
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.08.2019 | 18:45

Φωτιά στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά

Ανεξέλεγκτη μαίνεται αυτή την ώρα η φωτιά που ξέσπασε στις 3:14 τα ξημερώματα της Τρίτης στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια. Στις 17:00 το απόγευμα η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair (τέσσερα CL-415 και πέντε CL-215) πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Αιτία οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τς πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που σε συνδυασμό με τον πυκνό μαύρο καπνό από την καύση του παρθένου πευκοδάσους, το μικροκλίμα που δημιουργείται από την ίδια την πυρκαγιά και το δύσβατο της περιοχής δεν επέτρεπαν στα πυροσβεστικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς.

Στην περιοχή Διρφύων-Μεσσαπίων αυτή την ώρα επιχειρούν από αέρος μόνο τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Παραλλήλως οι χερσαίες δυνάμεις ρίχνουν όλο το βάρος τους στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, και στην προσπάθεια αυτή έχουν επιστρατευθεί δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα.

Με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τα εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair εξετράπησαν από τον δήμο Δρφύων-Μεσσαπίων στην περιοχή της Ιστιαίας όπου νωρίτερα ξέσπασε ακόμη μία πυρκαγιά. Σκοπός της αποστολής να μην ανοίξει το μέτωπο της Ιστιαίας που θα μεγάλωνε το μέτωπο της φωτιάς.