φωτιά-στη-λέσβο-κάηκαν-σπίτια-και-επιχ-1052177
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.07.2022 | 19:20

Φωτιά στη Λέσβο: Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις στα Βατερά

Η μάχη με τη φωτιά για άλλη μια φορά, άνιση. Ο πυκνός καπνός “πνίγει” τα πάντα, οι πύρινες γλώσσες καταστρέφουν στο πέρασμά τους. Η Λέσβος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από το πρωί του Σαββάτου (23.07.2022).

Η φωτιά στη Λέσβο ξέσπασε λίγο μετά τις 10:00 και γρήγορα από το βουνό, στη Ρογκάδα αλλά εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων, εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα να φτάσει στα Βατερά και εκεί να καίει ανεξέλεγκτα. Το δεδομένο, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στο νησί αλλά και τοπικοί αξιωματούχοι, έχουν καεί σπίτια, επιχειρήσεις αυτοκίνητα.

Μέχρι στιγμής, όμως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει το απόλυτο μέγεθος της καταστροφής. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δυο καμένα σπίτια, μια αγροικία, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Η εντολή να εκκενωθούν τα Βατερά, ένας δημοφιλής προορισμός για όλους τους κατοίκους της Λέσβου τα καλοκαίρια και τόπος που είχε γίνει καταφύγιο για τους σεισμόπληκτους της Βρύσας, δόθηκε νωρίς το πρωί.

Οι κάτοικοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατήγγειλαν πως ίσως η φωτιά να οφείλεται σε εμπρησμό, αφού νωρίς το πρωί είδαν κάποιον να κινείται ύποπτα στην περιοχή και λίγο μετά ξέσπασε η φωτιά!

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σινάνης μετέδωσε ότι περιπολικό σκάφος του Λιμενικού απεγκλώβισε 9 άτομα από παραλία.

Ο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ανέφερε ότι ύστερα από επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της φωτιάς της Λέσβου, που ξέσπασε σε δυο μέτωπα τα οποία στη συνέχεια “ενώθηκαν, επιχειρούν 10 εναέρια μέσα εκ των οποίων τέσσερα Canadair 415, δυο PZL, ελικόπτερο Mi 8, δύο PZL και τρία Air-Tractors από την Αγχίαλο, 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

Οι Ένοπλες δυνάμεις συνεισφέρουν, επίσης, τέσσερα πυροβεστικά οχήματα, δυο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, έναν προωθητή γαιών, ένα βυτιοφόρο καυσίμων, ενώ στην περιοχή θα πλεύσει και η κανονιοφόρος Κάσος, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Οι εικόνες που μεταφέρει το πρακτορείο Reuters από το μέτωπο της φωτιάς, συγκλονίζουν και αποτυπώνουν την τιτάνια μάχη πυροσβεστικής, εθελοντών και πολιτών να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα! Με λάστιχα, με κουβάδες, με ό,τι μπορεί κανείς συμμετέχει στη μάχη για να σβηστεί η φωτιά.

Το χρονικό

Η φωτιά στη Λέσβο ξεκίνησε στις 10:04 το πρωί του Σαββάτου από την περιοχή Καστρί, όπως ανέφερε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Από την πρώτη στιγμή επί τόπου βρέθηκαν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιχειρούν από αέρος 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μεσαίου τύπου Mi8 το οποίο εδρεύει μονίμως και προληπτικά στην Λέσβο.

Στις 11.25 με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο