facebook-επέστρεψαν-ξαφνικά-οι-λογοκριμέ-881389
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.03.2021 | 09:52

Facebook: Επέστρεψαν “ξαφνικά” οι λογοκριμένες φωτογραφίες της πορείας για τον Κουφοντίνα

Επέστρεψαν ως δια μαγείας στο Facebook οι φωτογραφίες γνωστών φωτορεπόρτερ από τη χθεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας προς ένδειξη αλληλεγγύης στην απεργία πείνας και δίψας του Δημήτρη Κουφοντίνα, που είχαν διαγραφεί και αποκλειστεί, με την αιτιολογία της “παραβίασης των όρων της κοινότητας”.

Τα ερωτήματα που εγείρονται μετά την “ξαφνική” επιστροφή των ντοκουμέντων στο Facebook, αλλά και μετά τις πολλές διαγραφές δημοσιεύσεων υπέρ της απεργίας του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι πολλά:

-Τι έγινε ξαφνικά και οι φωτογραφίες επέστρεψαν;

-Είναι κατακριτέο για το Facebook να δημοσιεύεται η αλήθεια (βλέπε φωτογραφίες της χθεσινής πορείας), αλλά και η δουλειά των φωτορεπόρτερ;

-Ποια είναι η διαδικασία που ελέγχει το Facebook το περιεχόμενο και με τι κριτήρια αποφασίζονται οι διαγραφές δημοσιεύσεων αλλά και ο αποκλεισμός χρηστών;

-Γιατί το Facebook θεωρεί “εγκληματικό” να γίνονται εκκλήσεις να μην πεθάνει ένας κρατούμενος που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο μέσο διεκδίκησης ενός δικαιώματός του που του αφαιρείται, γεγονός που είναι άσχετο με τις πρότερες πράξεις του;

Όταν το Facebook διέγραψε ντοκουμέντα της πορείας για τον Κουφοντίνα

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας (1/3) λίγη ώρα μετά την ανάρτηση από διάφορους φωτορεπόρτερ στο εν λόγω social media φωτογραφιών από την πορεία, το Facebook προχώρησε στη διαγραφή τους με την αιτιολογία της “παραβίασης των όρων της κοινότητας”.

Η αρχή έγινε με τον γνωστό φωτορεπόρτερ Μάριο Λόλο, οι φωτογραφίες του οποίου έμειναν στο προφίλ του για λιγότερο από μία ώρα, ενώ στη συνέχεια σειρά πήρε η φωτορεπόρτερ, Τατιάνα Μπόλαρη. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Facebook προχώρησε και στον αποκλεισμό του Μ. Λόλου, αφαιρώντας του το δικαίωμα να γράψει οτιδήποτε στον προσωπικό του λογαριασό για κάποιες μέρες. Του επιβλήθηκε ακόμα ποινή να μην μπορεί να πραγματοποιεί Live από το λογαριασμό του για διάστημα δυο μηνών.

Η Τατιάνα Μπόλαρη σε ανάρτησή της το πρωί της Τρίτης (2/3) έγραψε:

“Πριν λίγο το fb μου κατέβασε την χθεσινή ανάρτηση γιατί παραβιάζω τους όρους της κοινότητας, δηλαδή με την χθεσινή μου καταγραφή, προτρέπω σε επικίνδυνες ενέργειες, υποστηρίζω τρομοκράτες ή τρομοκρατικές οργανώσεις και κάτι άλλα που δεν τα θυμάμαι. Αναρωτιέμαι εάν αύριο-μεθαύριο συμβεί το οτιδήποτε ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ εγώ θα κάνω πως ΔΕΝ το είδα!

Οπότε… η χθεσινή πορεία ΔΕΝ έγινε ποτέ και ΔΕΝ είχε τόσο κόσμο και ΔΕΝ ήμουν εκεί και ΔΕΝ ήταν και κανένας άλλος, οι εικόνες που ακολουθούν είναι αποκύημα της φαντασίας μου, ΞΑΝΑ! (θα μου το κατεβάσουν κι αυτό ενδεχομένως, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι”.΄

Μάλιστα με αφορμή τη λογοκρισία του Facebook, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας εξέδωσε την Τρίτη (2/3) ανακοίνωση καταγγέλλοντας το συμβάν:

“Για την λογοκρισία

Οι φωτορεπόρτερ έχουν την υποχρέωση να σπεύσουν εκεί που φεύγουν οι άλλοι, να καταγράφουν τα γεγονότα και να δείχνουν την εικόνα τους σε όλους, «για να μην πει ποτέ ξανά κάποιος, ‘αυτό δεν το ήξερα΄».

Σήμερα έχουν «πέσει» στο facebook πολλά προφίλ συναδέλφων οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο απ΄ αυτό. Δημοσίευσαν εικόνες από μια πορεία που έγινε για το θέμα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Δεν ξέρουμε πως θέλει να το ονομάσει αυτό το γεγονός το facebook, εμείς το λέμε λογοκρισία.

Το Προεδρείο της ΕΦΕ”

πηγή: news247.gr