eύβοια-εκκενώθηκαν-13-χωριά-κάτοικοι-α-929629
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.08.2021 | 18:52

Eύβοια: Εκκενώθηκαν 13 χωριά– Κάτοικοι απομακρύνονται με φέρι μποτ και βάρκες

update 21:45 Δόθηκε εντολή εκκένωση και για το χωριό Σκεπαστή

update 20:05 Μάχη με τη φωτιά δίνουν οι πυροσβέστες στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

update 18:50  Εγκλωβισμένος από το μεσημέρι, είναι ένας βοσκός μέσα στη μονάδα με τα ζώα του πάω στο βουνό στην περιοχή Ροβιές Εύβοιας, η οποία έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι κόρες του εγκατέλειψαν το σπίτι τους, πήραν το αυτοκίνητο και με το ferry boat βρέθηκαν στην Αιδηψό για να γλιτώσουν από τη φωτιά και αυτή τη στιγμή ζητούν τη βοήθεια των πυροσβεστών, προκειμένου να σώσουν τον πατέρα τους που έχει εγκλωβιστεί στο βουνό. Μιλώντας στην κάμερα του star Κεντρικής Ελλάδας, εκλιπαρούν να βρεθεί έστω και ένας πυροσβέστης στο σημείο, διότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του πατέρα τους, “χρειάζεται νερό γιατί θα καεί ζωντανός εκεί πάνω” λένε χαρακτηριστικά οι κόρες του.

update 18:20 : Πάνω από 30 χιλιόμετρα είναι το μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια.Αυτή τη στιγμή καίγονται σπίτια στο χωριό Ροβιές καθώς οι φλόγες μπήκαν μέσα στον οικισμό. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία όπου το Λιμενικό απομακρύνει εγκλωβισμένους. Κάποιοι από τους πολίτες φεύγουν με φέρι μποτ ενώ πολλοί είναι και αυτοί που μπαίνουν σε βάρκες ιδιωτών που έχουν σπεύσει στο σημείο για να βοηθήσουν.

update Οι κάτοικοι σε δώδεκα χωριά αναγκάστηκαν να εκκενώσουν για την ασφάλεια τους τα σπίτια τους, ενώ ακόμη και τώρα, λόγω της έλλειψης πτητικών μέσων, η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα. Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 που καλεί τους κατοίκους που μένουν στον Κούλουρο και το Μαρούλι να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Σε εκκένωση του χωριού Ροβιές, στην Εύβοια, προχώρα αυτή τη στιγμή η αστυνομία, η περιφέρεια και ο δήμος μετά την εντολή που δόθηκε από την Πυροσβεστική παράλληλα σε εκκένωση προχώρα και στο χωριό Παλαιοχώρι.

Στις Ροβιές βρίσκεται ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ δραματική» και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «η φωτιά είναι μία ανάσα από τα σπίτια του χωριού και έχουμε υποχρέωση να σώσουμε του ανθρώπους πρώτα απ΄ όλα».

Από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.

«Τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στο δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος, κάνοντας παράλληλα έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.

«Πολύ δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη», δήλωσε από την πλευρά του το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Εύβοιας