Κυριακή
28
Μάι
Back

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Έρχεται νέο όριο ηλικίας

Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να προωθηθεί τις επόμενες ημέρες αυξάνεται το όριο ηλικίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση από τα 50 έτη που είναι σήμερα για τις γυναίκες στα 52.

Τη σχετική απόφαση έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της. Γεγονός που θα ευνοήσει χιλιάδες ζευγάρια στη χώρα μας που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση έπειτα από μελέτη των επιστημονικών δεδομένων αλλά σύμφωνα και με πηγές του ethnos.gr, επηρεαζόμενη και από την πανδημία που καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες ζευγάρια, αφού η εξωσωματική γονιμοποίηση είχε παγώσει λόγω του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στο θέμα έκανε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου η οποία σημείωσε σχετικά με τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας:

«Ξέρουμε ότι η υπογονιμότητα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Λόγω της πανδημίας υπήρξε μια αρχική αναστολή της λειτουργίας των κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέχρι να υπάρξουν δεδομένα τα οποία εγγυώνται και την ασφάλεια της θεραπείας και γενικά την όλη διαδικασία».

Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές ήδη για την απόφαση/εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει λάβει γνώση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται άμεσα να νομοθετήσει σχετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ethnos.gr, η τροπολογία για την παράταση της ηλικίας στα 52 έτη για τις γυναίκες αναμένεται να προωθηθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας που θα κατατεθεί εντός ενός μηνός στη Βουλή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2020 λόγω ακριβώς της πανδημίας είχε δοθεί μία άτυπη παράταση λίγων μηνών στα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί, αφού είχε παραταθεί το όριο ηλικίας κατά 3 μήνες.

Τα εμβόλια και οι εξωσωματικές

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό για τον covid και τις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού τα εμβόλια δεν ενοχοποιούνται για δυσκολίες απόκτησης παιδιού, έχουν διαβεβαιώσει οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως τόνισε μάλιστα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου: «Για τα εμβόλια, για τα οποία ακούγονται διάφορα χρονικά διαστήματα γνωρίζοντας πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος των ατόμων που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδί, να τονίσουμε ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας, ούτε έχει αυξήσει τη συχνότητα των αποβολών».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!