η-εξομολόγηση-της-βάσιας-τριφύλλη-για-1271
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.10.2017 | 12:29

Η εξομολόγηση της Βάσιας Τριφύλλη για τον καρκίνο: “Έτσι τον νίκησα”

«Αυτοσαρκάζομαι σε βαθμό κακουργήματος γι’ αυτό και νίκησα αυτό το θηρίο. Αντιμετώπισα τον καρκίνο, όχι την επάρατο, με το χιούμορ και είμαι στη ζωή 25 χρόνια μετά. Κατάγομαι από καρκινογενή οικογένεια με τη γιαγιά μου να έχει πεθάνει από «κακό σπυρί» όπως το έλεγαν στην Κύθνο, και πρώτα τρίδυμα αδέλφια μου να πεθαίνουν ανά δυόμισι χρόνια. Τον καρκίνο δεν πρέπει να τον υποτιμάμε».
Ετσι περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία η γνωστή ηθοποιός Βάσια Τριφύλλη από το βήμα της πετυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε το νέο ΔΣ του παραρτήματος Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με πρόεδρο τη Νατάσα Ράγιου, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “Πελοπόννησος”.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας – Γραμματεία Γυναικών και ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος Πάτρας.
Η κ. Τριφύλλη, περιγράφοντας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο την προσωπική της περιπέτεια, η οποία ξεκίνησε το 1992 μ’ ένα εύρημα στον μαστό υπογράμμισε: «Στο μεταξύ, έπαθα τέσσερις φορές ανακοπή καθώς ανακάλυψα ότι πάσχω από μεγαλοκαρδία. Ωστόσο είμαι στη ζωή και συνεχίζω διότι στη χώρα μας είμαστε πολύ τυχεροί, αφού έχουμε τους καλύτερους γιατρούς. Λυπάμαι πραγματικά που η κυβερνητική πολιτική αναγκάζει τους νέους μας επιστήμονες να φεύγουν από τη χώρα μας».
Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος ανέφερε ότι η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τις νέες θεραπείες μείωσαν τη θνητότητα από καρκίνο στο 40-45%. Ωστόσο υπογράμμισε ότι συνήθειες όπως το κάπνισμα και κυρίως από τις γυναίκες οι οποίες πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα και η παχυσαρκία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες θεραπείες, σημειώνοντας: «Εάν δεν αντισταθούμε στην αυθαίρετη τιμολόγηση, τα ταμεία θα φαλιρίσουν και οι ασθενείς δεν θα έχουν τις θεραπείες αυτές στη διάθεσή τους».
Το πάνελ των ομιλητών, υπό το συντονισμό των καθηγητών Χαράλαμπου Καλόφωνου και Δημήτρη Καρδαμάκη επιφύλαξε μία πολύπλευρη προσέγγιση στη νόσο.