εξάρθρωση-εγκληματικής-οργάνωσης-πο-699185
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.11.2019 | 13:49

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε λαθραία και νοθευμένα ποτά

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη εισαγωγή, παρασκευή, επανατυποποίηση – νόθευση και διάθεση αλκοολούχων ποτών προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη, πρόκειται για μια υπόθεση που χειρίστηκε αποτελεσματικά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία σε άρτια οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποίησε κατάφερε να αποδομήσει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να συλλάβει εννέα ενεργά μέλη της.

ASTYNOMIA.GR

Παράλληλα στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε αποθηκευτικός χώρος – κοντέινερ παράνομων αλκοολούχων ποτών στον Ασπρόπυργο καθώς και δύο εργαστήρια παρασκευής – επανατυποποίησης και νόθευσης στο Καματερό.

Κατασχέθηκαν πάνω από ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων αλκοολούχων ποτών, ποσότητες ποτών (ούζο, κονιάκ, μαστίχα) καθώς και πλήρη εξοπλισμό νόθευσης ποτών (ενδεικτικά πλήθος από φιάλες βενζίνης, κόλλες, παλέτες, ανυψωτικά μηχανήματα κ.τ.λ.).

Βασικό χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι λειτουργούσε με επαγγελματική δομή και ιεραρχία, κατανεμημένη σε τρεις υποομάδες, οι αρχηγοί των οποίων διασυνδέονταν μεταξύ τους και ρύθμιζαν όλα τα επιμέρους στάδια της παράνομης δραστηριότητας τους, από τη νόθευση και την τυποποίηση έως και το τελικό στάδιο της διακίνησης των παραποιημένων αλκοολούχων ποτών.

Τα μέλη των υποομάδων δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ώστε να δυσχεραίνουν τη δράση των Αρχών σε περίπτωση διακρίβωσης της δράσης τους, ενώ σε κάθε στάδιο των δραστηριοτήτων τους επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή, με ενισχυμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρήση κωδικών επικοινωνίας, για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τελωνείο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.

Σε βάρος των εννέα ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του εθνικού τελωνειακού κώδικα, απάτης – πλαστογραφίας – αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα σήματα και τον αγορανομικό κώδικα, όπως και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ASTYNOMIA.GR

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • 28.213 φιάλες αλκοολούχων ποτών (νοθευμένες ή προϊόν λαθρεμπορίου),
  • 1 τόνος και 100 λίτρα αιθυλική αλκοόλης,
  • 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων (αλκοολούχων ποτών),
  • 690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ καθώς και 110 λίτρα μαστίχα
  • 4 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και 2 μοτοσικλέτες καθώς και το χρηματικό ποσό των 32.330 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών