έτσι-θα-είναι-το-νέο-αεροδρόμιο-μακεδ-535331
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.09.2018 | 11:59

Έτσι θα είναι το νέο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Μια χρονοκάψουλα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τις σημερινές εφημερίδες και ένα νόμισμα που σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση φέρνει καλοτυχία, τοποθετήθηκαν μέσα στη γη, ως μέρος της διαδικασίας θεμελίωσης του νέου τερματικού σταθμού του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, το νέο τέρμιναλ θα είναι γεγονός ενώ τα έργα που θα γίνουν συνολικά αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τι αλλάζει στο αεροδρόμιο – τα έργα

Εκτός από την κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού, συνολικής έκτασης που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ., η «νέα εποχή» για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού 24.000 τ.μ., καθώς επίσης την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μετά από την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά, μετατρέποντας το αεροδρόμιο σε μια σύγχρονη πύλη εισόδου για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί check-in θα αυξηθούν κατά 47%, ενώ τα διπλάσια θα είναι τα σημεία ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα είναι κατά 75% περισσότεροι, με τον συνολικό αριθμό των πυλών του αεροδρομίου να αυξάνεται κατά 50%.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επαγγελματικών φορέων και ενώσεων από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Εκμέρους του μετοχικού σχήματος της Fraport Greece, την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Dr. Stefan Schulte, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Fraport AG και ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Ιntrakat, εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Συνοπτικά:

-€100.000.000Συνολική επένδυση αναβάθμισης αεροδρομίου

-34.033 τ.μ. Νέος τερματικός σταθμός

-24000 τ.μ ανακαίνιση τουυπάρχοντος τερματικού σταθμού

-47% αύξηση των σταθμών check-in

-75% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών

-50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών

-150.000 κυβικά μέτρα εκσκαφής εδάφους

-100.000 κυβικά μέτρα έργων σκυροδέματος

-250 χλμ. καλωδίων

-20 χιλιόμετρα σωληνώσεων

-2.900 τόνοι μεταλλικών κατασκευών

-222.900ανθρωποημέρες που αναμένεται να χρειασθούν για την ολοκλήρωση των έργων

-11.250ημέρες εργασίας μηχανημάτων/εξοπλισμού που αναμένεται να χρειασθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών.