εσεε-αντιδρά-στην-απαγόρευση-χρήσης-τ-95788
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.08.2016 | 13:39

ΕΣΕΕ: Αντιδρά στην απαγόρευση χρήσης των παράδρομων των εθνικών οδών

Με αφορμή την υπ’ αριθμ. ΔΝΣγ/οικ. 53494/ΦΝ 393 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 2481/11 Αυγούστου 2016) Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα “Καθορισμός εξαιρέσεων από την απαγόρευση διέλευσης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο” κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου δεύτερου της παραγράφου 8 του Ν.4388/2016, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται από την 11η Αυγούστου 2016 η διέλευση των οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων από το παράπλευρο/παραλλαγμένο οδικό δίκτυο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, κ. Β. Κορκίδης, μετά από ενημέρωση του Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, κ. Π. Σκουλικίδη, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χ. Σπίρτζη, επισημαίνοντας τις σχετικές επιπτώσεις από τη δυσχέρεια εκτέλεσης του μεταφορικού έργου.

Στο κείμενο της επιστολής, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“…Βάσει των ως άνω διατάξεων, απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων από το παράπλευρο/παραλλαγμένο οδικό δίκτυο με ορισμένες ελάχιστες εξαιρέσεις, για τις οποίες χορηγείται άδεια, έπειτα όμως από πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία. Για την παράβαση της εν λόγω υπουργικής Απόφασης προβλέπονται η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ για τον οδηγό και 1.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη του οχήματος, τα οποία καταβάλλονται επιτόπου. Σε αντίθετη δε περίπτωση και μέχρι αποδείξεως καταβολής του προστίμου, το όχημα ακινητοποιείται.

Επιπλέον, εάν συνεκτιμηθεί ότι η διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων απαγορεύεται από τους αυτοκινητοδρόμους, κατά τα περισσότερα Σαββατοκύριακα και τις εορτές, τότε η κατάληξη είναι να επιτρέπονται οι μεταφορές με Φ/Γ, άνω των 3,5 τόνων μόνον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι τα ανωτέρω μέτρα δυσχεραίνουν την εκτέλεση του μεταφορικού έργου σε όλο το παράπλευρο/παραλλαγμένο οδικό δίκτυο της χώρας και επιβαρύνουν χιλιάδες δημόσιους μεταφορείς με υπέρογκα κόστη, τα οποία αδυνατούν να υποστηρίξουν, εν μέσω μάλιστα οικονομικής ύφεσης.

Με δεδομένο τον κοινό στόχο για την εύρυθμη λειτουργία του μεταφορικού έργου και τη μείωση του μεταφορικού κόστους, παρακαλούμε όπως, αναστείλετε την ισχύ της υπουργικής Απόφασης, μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να επανεξετασθεί η εν λόγω ρύθμιση, στη βάση πάντα της αναβάθμισης του μεταφορικού κλάδου και της άρσης των εμποδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα…”.