ερευνα-ντογιάκου-υπάλληλοι-της-ευπ-κα-111952
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.08.2022 | 14:36

Ερευνα Ντογιάκου: Υπάλληλοι της ΕΥΠ και ΑΔΑΕ στο στόχαστρο για τις διαρροές απόρρητων εγγράφων των παρακολουθήσεων

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο μπαίνουν οι διαρροές που εκτιμάται ότι έγιναν από κρατικούς λειτουργούς και πρόσωπα της ΑΔΑΕ, και αφορούν άκρως απόρρητα έγγραφα για τις υποκλοπές.

Η ερευνα δεν αφορά την την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων (εξελίσσεται άλλη) αλλά το γεγονός ότι πληροφορίες και στοιχεία που άπτονται της εθνικής ασφάλειας έγιναν “φειγ βολάν”.

Αυτή η πρακτική τίθεται υπό διερεύνηση στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας στην οποία προχωρά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Γιατί ο ίδιος

Άλλωστε το γεγονός ότι την έρευνα την διενεργεί ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας απηχεί και τη σημασία της και πόσο κρίσιμο είναι το θέμα της διαρροής εγγράφων για την εθνική ασφάλεια.

Όπως έχει επισημανθεί από την πρώτη στιγμή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρόκειται για έγγραφα που αφορούν “τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας”.

Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν παραβάσεις του απορρήτου απο εντεταλμένα πρόσωπα είτε της κρατικης Υπηρεσιας Πληροφοριών ή αλλα που ανήκουν στην ανεξαρτητη Αρχή Διασφαλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Αφορμή για την συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε η διαρροή εγγράφων σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ κι όχι την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων.