Έρευνα: Τα μεγέθη της Ακραίας Φτώχειας στην Ελλάδα - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
2
Δεκέμβριος
Back

Έρευνα: Τα μεγέθη της Ακραίας Φτώχειας στην Ελλάδα

Μια λεπτομερής καταγραφή του προβλήματος της ακραίας φτώχειας στη χώρα, με αξιολόγηση των πολιτικών πρόνοιας που έχουν εφαρμοστεί και διατύπωση συγκεκριμένων, ρεαλιστικών προτάσεων για την αντιμετώπισή του, παρουσιάζει ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης «Διανέοσις», στην ιστοσελίδα του.

Τι είναι η φτώχεια; Ποιος είναι φτωχός; Ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο του προβλήματος στην Ελλάδα, και πώς έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων;

Για να αναλύσει τη φύση και το μέγεθος του προβλήματος, και για να καταλήξει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισής του, η διαΝΕΟσις διεξήγαγε μια διπλή έρευνα. Αυτή περιλαμβάνει την καταγραφή του ορίου της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, την καταγραφή του ποσοστού του πληθυσμού τα εισοδήματα του οποίου είναι κάτω από αυτό το όριο, την καταγραφή των απόψεων των πολιτών για την εικόνα της φτώχειας μέσα στην κρίση, την αξιολόγηση υφιστάμενων πολιτικών πρόνοιας, και τηδιατύπωση τριών συγκεκριμένων προτάσεων που θα μπορούσαν να σώσουν 600.000 πολίτες από την ακραία φτώχεια.

Η έρευνα περιλαμβάνει τα εξής παραδοτέα:

Την έρευνα Μια Αποδοτικότερη Πολιτική Για Την Καταπολέμηση Της Ακραίας Φτώχειας της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Αναπληρωτή Καθηγητή Μάνου Ματσαγγάνη, που είναι και το κεντρικό κείμενο της έρευνας. Σ’ αυτό οι ερευνητές περιγράφουν τον ορισμό της ακραίας φτώχειας, υπολογίζουν το κόστος ενός καλαθιού προϊόντων και υπηρεσιών που περιέχει τα “απαραίτητα προς το ζην” για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες και στη συνέχεια υπολογίζουν το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με εισοδήματα μικρότερα του ορίου φτώχειας. Στη συνέχεια, αξιολογούν πολιτικές πρόνοιας που έχουν εφαρμοστεί στα χρόνια της κρίσης και προτείνουν τρεις άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές λύσεις για τη μείωση του ποσοστού ακραίας φτώχειας κατά περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες.

ΜΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛEΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ (PDF)

Μια σειρά από αρχεία .xls που περιέχουν το “καλάθι” προϊόντων και υπηρεσιών, με τους υπολογισμούς, τις παραδοχές και τις καταγραφές πραγματικών τιμών από τους ερευνητές.

ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΩΝ (.XLS)

Μια έρευνα κοινής γνώμης που καταγράφει τις απόψεις των Ελλήνων για την οικονομική τους κατάσταση και την εικόνα που έχουν για το όριο της ακραίας φτώχειας. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1300 ατόμων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά της αποτελέσματα.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ (PDF)

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα σε αρχεία .xls και .sav, καθώς και το ερωτηματολόγιο.

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ (.XLS)AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ (.SAV)EΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ (.DOCX)

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα αρχείο .xls με μια σύγκριση των απαντήσεων των ερωτηθέντων για το όριο της ακραίας φτώχειας, με το όριο όπως το υπολόγισε η ερευνητική ομάδα της διαΝΕΟσις.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ (.ΧLS)

ereuna dianeosis

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!