eρχομός-κούκλας-αμάλ-στα-μετέωρα-ρατ-934705
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.08.2021 | 10:22

Eρχομός κούκλας «Αμάλ» στα Μετέωρα: Ρατσιστικές αντιδράσεις & εμπόδια από τοπικούς φορείς

Μια κούκλα, η εννιάχρονη Αμάλ, διασχίζει τα σύνορα της Ευρώπης σε ένα κάλεσμα αφύπνισης σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Η μικρή Αμάλ ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Συρία, διέσχισε την Τουρκία, βρέθηκε στη Χίο, διασχίζει την Ελλάδα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στη Βρετανία.

Ωστόσο, υπήρξε ισχυρό εμπόδιο στην έλευση της κούκλας Αμάλ στην Καλαμπάκα, από τις τοπικές αρχές.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε χώρους της Ιεράς Μονής Μετεώρων ή σε οποιοδήποτε χώρο της Εκκλησίας, μολονότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί επισήμως, επικαλούμενος μάλιστα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, αν και επιτρέπονται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο με τήρηση των μέτρων, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Τη σκυτάλη έχουν πάρει ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπουτίνας, εντεταλμένος για θέματα τουρισμού, που κάνει λόγο για “αλλόθρησκα-ισλαμιστικά ομοιόώματα” και κρίνει την παρουσιά της κούκλας “ανεπιθύμητη”, ενώ ο Σύλλογος Μετεώρων ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ βλέπει «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο» με πρωταγωνίστρια «μια μουσουλμάνα κόρη που συνδέθηκε με χορτοφαγία και τα συναφή» και μιλά για «ξένα προς την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση φαινόμενα».

Και ο δήμαρχος Μετεώρων Θοδωρής Αλέκος εμφανίζεται αρνητικός στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ στην Καλαμπάκα στις 29 Αυγούστου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 70 ευρωπαϊκές πόλεις.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καλαμπάκας, σε ανακοίνωσή του, τονίζει τα εξής:

«Με έκπληξη, την οποία πολύ γρήγορα διαδέχθηκε ο τρόμος, παρακολουθήσαμε την αντίδραση τοπικών παραγόντων και φορέων σχετικά με την έλευση στην περιοχή μας της κούκλας Αμάλ…

Μίας κούκλας η οποία συμβολίζει το ταξίδι των 12.500 χιλιάδων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και όχι μόνο, σε ασφαλή προορισμό, σε τόπο που θα μπορέσουν να ζήσουν όπως όλα τα άλλα παιδιά του κόσμου.

Τι άλλο εκτός από τρόμο μπορεί να προκαλέσει η ξενοφοβική, μισαλλόδοξη, ρατσιστική επίθεση σε ένα σύμβολο Αλληλεγγύης και Ειρήνης όπως η Αμάλ;

Αλήθεια, τι είδους αλλοίωση του πολιτισμού ή προσβολή της Ιερότητας του χώρου μπορεί να προκαλέσει μία συμβολική κίνηση Αλληλεγγύης και Αγάπης;

Η Ορθοδοξία δεν χρειάζεται προστάτες.

Δεν κινδυνεύει από σύμβολα Ειρήνης.

Έχει ανάγκη, όπως κι όλοι εμείς, από συμπεριφορές και πράξεις που θα διατρανώνουν ακόμη περισσότερο την Ιερότητα του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμέναμε από τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη η στάση της και οι δηλώσεις του κου Δημάρχου.

Ελπίζουμε ο τόπος μας να παραμείνει Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να μην εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Μνημείο Ξενοφοβίας.

Καλώς να ΄ρθεις Αμάλ».