εοκ-αντισυνταγματικό-και-επικίνδυν-690197
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.10.2019 | 13:29

ΕΟΚ: «Αντισυνταγματικό και επικίνδυνο το νέο σχέδιο νόμου»

Η ΕΟΚ πήρε θέση για το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο μέσω επίσημης ανακοίνωσης, χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο».

Αναλυτικά:

«Με το Σχέδιο Νόμου που τίθεται προς διαβούλευση επιχειρείται η διατήρηση της άμεσης παρέμβασης της πολιτείας στη διοικητική υπόσταση των Αθλητικών Ομοσπονδιών, με τελικό στόχο τον περιορισμό του   κατοχυρωμένου από τους διεθνείς και εθνικούς φορείς αυτοδιοίκητου των αιρετών ανώτατων διοικητικών φορέων του αθλητικού κινήματος.

Η παρέμβαση αυτή επιχειρείται με τη διατήρηση της ρύθμισης που τέθηκε με το ν . 4603 /2019 περί περιορισμού της θητείας μελών του Δ.Σ.  που κατέχουν εκτελεστική θέση, με την επιβαρυντική όμως προσθήκη  του αναδρομικού χαρακτήρα τους.

Ο περιορισμός που εισάγει ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε μέλη του προεδρείου των Αθλητικών  Ομοσπονδιών είναι  αντισυνταγματικός αλλά και ιδιαίτερα προβληματικός, προσβάλλει δε την διεθνώς αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του ανώτατου διοικητικού φορέα των αθλημάτων, όπως αυτή προσδιορίζεται από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΧΑΡΤΑ  της Δ.Ο.Ε.

Είναι αντισυνταγματικός επειδή καταργεί  και μάλιστα νε αναδρομική ισχύ το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη να  εκλέγεται σε δημόσιες αιρετές διοικητικές θέσεις  (άρθρα 5 παρ. 1, 12, 55 παρ. 1 και 78 παρ.2 του Συντάγματος.

Είναι επικίνδυνος  και προβληματικός για το άθλημα επειδή καταλήγει στην στέρηση των υπηρεσιών παραγόντων  καταξιωμένων για την προσφορά τους,  των οποίων η  προσφορά των υπηρεσιών τους έχει αναγνωρισθεί και τιμηθεί από την ελεύθερη βούληση  του  εκλογικού  σώματος  της Αθλητικής Ομοσπονδίας, την οποία  όμως με   αυτή  την παρεμβατική  ρύθμιση η πολιτεία  ανεύθυνα αποδοκιμάζει.

Η είσοδος νέων διοικητικών παραγόντων στο χώρο δεν θα επιτευχθεί με την αποδοκιμασία  και εν τέλει τον αποκλεισμό  των με επιτυχία δοκιμασθέντων παραγόντων, αλλά με την δική τους δοκιμασία μέσω της  δημιουργικής πνοής  που θα αποκομίσουν από την συνεργασία τους με την διοικητική εμπειρία αλλά και την αναγνώριση και καταξίωσή τους από τον κόσμο του αθλήματος.

Η  αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση προσλαμβάνει ένα επί πλέον αρνητικό στοιχείο, το οποίο επιβάλλει την απάλειψή του από το Σχέδιο Νόμου. Το κάθε άλλο παρά σύννομο αυτό στοιχείο είναι ότι η ρύθμιση έχει σαφή φωτογραφικό χαρακτήρα, το οποίο στρέφεται κατά συγκεκριμένων Αθλητικών Ομοσπονδιών και διοικητικών παραγόντων, με προφανή σκοπό την αναγκαστική αποχώρησή τους από το χώρο, που αφιλοκερδώς υπηρέτησαν και επιδοκιμάσθηκαν από τη κοινωνία του αθλήματος και γενικότερα της αθλητικής κοινωνίας. »