εκατοντάδες-σέρβοι-τουρίστες-εγκλωβ-788719
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.06.2020 | 10:17

Εκατοντάδες Σέρβοι Τουρίστες εγκλωβισμένοι στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα

Εγκλωβισμένοι στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα παραμένουν εκατοντάδες Σέρβοι τουριστές, οι οποίοι, όπως αναφέρουν σερβικές ιστοσελίδες αλλά και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ έκλεισαν κανονικά ξενοδοχεία για διακοπές στην Ελλάδα, ωστόσο δεν τους επιτρέπεται η είσοδος.

Ο λόγος είναι οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τη σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω κοροναϊού, με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται, στον Προμαχώνα παραμένουν παγιδευμένοι εκατοντάδες Σέρβοι τουρίστες με μικρά παιδιά που έχουν κλείσει διακοπές στην Ελλάδα αφού είχαν και τη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών πως θα επιτραπεί η είσοδος.

Οι περισσότεροι εξ αυτών επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία τα οποία, σύμφωνα με τα βορειομακεδονικά ΜΜΕ παραμένουν κλειστά από τις ελληνικές αρχές για ορισμένους πολίτες τρίτων χωρών έως τις 30 Ιουνίου.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες αυτοί επιχείρησαν να μπουν από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα καθώς έχουν ήδη κάνει κρατήσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία και όπως αναφέρουν είχαν τη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών πως θα επιτραπεί η είσοδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει την πρόταση της Ε.Ε. και να απαγορεύσει την είσοδο πολιτών εκτός της συνθήκης του Σένγκεν, προκαλώντας κομφούζιο με εκατοντάδες παγιδευμένους τουρίστες.

Συγκεκριμένα η σερβική ιστοσελίδα blic.rs σε άρθρο της κάνει αναφορά για οικογένειες με μικρά παιδιά. «Σήμερα, πολλοί τουρίστες από τη Σερβία πήγαν στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο από τα κοινωνικά δίκτυα, οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να περάσουν στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει, ένας εξ αυτών, ο Ιγκόρ Μιλάνοβιτς από το Βελιγράδι, ζήτησε βοήθεια λέγοντας πως έχουν διανύσει πολύ δρόμο και έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα και επί του παρόντος έχουν κολλήσει στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας χωρίς προοπτική συνέχισης του ταξιδιού.

Ντάτσιτς: Άλλα έλεγε το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών και άλλα το Υπουργείο Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τόνισε ότι η χώρα του είχε λάβει μία υπόσχεση από τις ελληνικές αρχές, το ότι τα σύνορα θα ανοίξουν για τους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου.

«Απ’ ότι φαίνεται υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των ελληνικών αρχών. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει εντολή για το κλείσιμο των συνόρων, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει διαφορετική εντολή για τους τουρίστες από τη Σερβία. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε μία λύση και έχουμε στείλει επίσημη ερώτηση στις ελληνικές αρχές. Περιμένουμε απάντηση εντός της ημέρας. Το ζήτημα είναι πως οι ελληνικές Αρχές, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν υποσχεθεί στις σερβικές Αρχές μία εντελώς διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες μας. Επιμείναμε για τη λήψη μίας επίσημης απάντησης, καθώς πολίτες μας βρίσκονται στα σύνορα, αλλά και για εκείνους που σκέφτονται να μεταβούν προς την Ελλάδα. Προφανώς θα υπήρξε διαφωνία μεταξύ των αρχών και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Περιμένουμε απαντήσεις».