έφτασε-στην-αεροπορική-βάση-της-τανάγ-1152242
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.03.2023 | 20:52

Έφτασε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το 12ο Rafale

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι προσγειώθηκε το 12ο αεροσκάφος Rafale στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε επίσης ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο μιας συνάντησής του με τον Τούρκο ομόογό του Χουλουσί Ακάρ, ότι αναμένεται η αμερικανική LOA για τα F-35, ενώ επισήμανε ότι επί της σημερινής κυβέρνησης υπογράφηκαν οι συμφωνίες υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C-27 που δεν υπήρχαν.

«Προχωρά η αναβάθμιση των F-16»

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε τα εξής:

-Για τα F-35: αναμένεται η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης (LOA). Ως εκκρεμότητες ανέφερε τον προσδιορισμό της συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας και τη δημιουργία κάποιων υποδομών για την υποδοχή των αεροσκαφών.

– Σήμερα προσγειώθηκε άλλο ένα αεροσκάφος Rafale στην αεροπορική βάση Τανάγρας.

-Χρειαζόμαστε λίγο ακόμα καιρό όσον αφορά στις κορβέτες γιατί έρχονται συνεχώς βελτιωμένες προτάσεις από τους υποψηφίους ( Γαλλία, Ιταλία).

-Προχωρά η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, περιμένουμε μερικές εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα από τα περισσεύματα των Αμερικανών -που θα πάνε στα νησιά.

– Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου «Romeo».

Τι είπε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ακάρ

Για δε το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού διαλόγου ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέστησε σαφές ότι: «Θέλουμε να διατηρούμε το διάλογο, αλλά παράλληλα δεν συζητάμε οποιαδήποτε υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στρατηγικά θα πρέπει να επιδιώκουμε και την συνεννόηση με τους γείτονες, αλλά συγχρόνως και ταυτοχρόνως, τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, άρα για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο την συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, στο CNN Tourk και στο πρακτορείο «Αναντολού», ότι «είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου και αυτό λέμε και το επαναλαμβάνουμε», ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής: «Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Λέμε ότι μία διαφορά μπορεί να πάρει το δρόμο της δικαστικής επίλυσης, στα αρμόδια όργανα. Οι άλλες ασφαλώς πρέπει να συζητούνται, αλλά αυτή είναι η μία διαφορά και από εκεί και πέρα τα συζητάμε όλα. Θέλουμε να διατηρούμε το διάλογο, αλλά παράλληλα δεν συζητάμε οποιαδήποτε υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό είναι νομίζω καθαρό και ξάστερο και το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, το έχουμε υποστηρίξει κατ’ επανάληψη. “Διαμοιρασμός του πλούτου του Αιγαίου” νομίζω ότι πρέπει να δούμε ότι πολύ ακριβή ερμηνεία της τουρκικής γλώσσας, οι λέξεις έχουν τη σημασία τους. Έχουν τα συμφραζόμενά τους και νομίζω ότι από αυτό μόνο, αν γίνει, θα βγει το πραγματικό και ακριβές νόημα και τα όρια που θέτει ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας.

»Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να συζητήσουμε όχι πώς θα μοιραστούμε τα δικά σας να γίνουν και λίγο δικά μας. Ασφαλώς και αυτό δεν το συζητάμε εμείς. Προφανώς και δεν το συζητάμε, αλλά πως θα συζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συνυπάρξουμε ειρηνικά και να ωφεληθούμε όλοι».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε σχετικά: «Η πρόσκληση έχει επικοινωνηθεί, τουλάχιστον από την τουρκική πλευρά. Τώρα όντως όσο πηγαίνουμε πιο βαθιά στις προεκλογικές περιόδους του καθενός, της κάθε χώρας, τα περιθώρια θα είναι πιο στενά, αλλά δεν θα απέκλεια μία συνάντηση με τον Ακάρ και αν έπρεπε να βάλω στοίχημα γι’ αυτό το πιθανότερο είναι να συμβεί αυτό στην Τουρκία στα σεισμόπληκτα, έτσι; Γιατί ξέρω ότι εκεί είναι συνέχεια». Σε ερώτηση δε εάν θα πήγαινε απάντησε «δεν θα το απέκλεια αυτό, θα το δω».