δράκαινα-τσίμπησε-15χρονο-στη-ζαχάρω-102500
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.07.2016 | 10:21

Δράκαινα τσίμπησε 15χρονο στη Ζαχάρω – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύεται – εκτός κινδύνου – ο 15χρονος που δέχθηκε χτες τσίμπημα δράκαινας, ενώ βρισκόταν μέσα στη θάλασσα, κάνοντας μπάνιο και παίζοντας με τους φίλους του, στην παραλία Νεοχωρίου Ζαχάρως.

Ο 15χρονος, σύμφωνα με το patrisnews.gr, βρέθηκε στην παραλία του Νεοχωρίου Ζαχάρως με συγγενείς και φίλους για μπάνιο. Ενώ τα παιδία βρίσκονταν μέσα στη θάλασσα, κολυμπούσαν και έπαιξαν, ο 15χρονος δέχθηκε τσίμπημα από δράκαινα στο λαιμό, πράγμα ασυνήθιστο, καθώς η δράκαινα «χτυπά» συνήθως τα θύματά της στα άκρα. Το τσίμπημα της είναι πολύ οδυνηρό, καθώς το δηλητήριο της περιέχει ένα ισχυρό τοξικό δηλητήριο. Το περιστατικό έγινε αμέσως αντιληπτό από τους φίλους του παιδιού που τον έβγαλαν στην ακτή, όπου και, από τον έντονο καυστικό πόνο, έχασε τις αισθήσεις με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στην παραλία. Σωτήρια ήταν η παρέμβαση νοσηλεύτριας που βρισκόταν στο σημείο και προσέφερε στο παιδί τις πρώτες βοήθειες και ανέκτησε γρήγορα τις αισθήσεις του.

Με Ι.Χ συγγενών, ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αφού κατά τη διαδρομή, μετά από τηλεφώνημα που έκαναν στο Κ.Υ Ζαχάρως, διαπίστωσαν ότι είναι κλειστό. Έτσι, κατευθύνθηκαν στην Κυπαρισσία με τον νεαρό να δέχεται την απαραίτητη φροντίδα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το οίδημα στο λάρυγγα, όπου «χτυπήθηκε» από τη δράκαινα, και οι ανεβασμένες «τιμές» στα αποτελέσματα των επαναληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων του παιδιού – κάτι που «δικαιολογείται» από το τσίμπημα της – οδήγησαν τους γιατρούς στην απόφαση μεταφοράς του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Έτσι λίγο μετά 8:00 το βράδυ, ο 15χρονος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, για προληπτικούς – κυρίως – λόγους.

Κλειστό το Κ.Υ Ζαχάρως

Το περιστατικό αυτό και η αγωνία των γονιών, μέχρι να φτάσουν στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας και να τύχει της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας το παιδί τους, όπως σημειώνει το patrisnews.gr, φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την ανάγκη καθημερινής εφημέρευσης του Κ.Υ Ζαχάρως, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και πολύ περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται λόγω της επισκεψιμότητας. Πέραν τούτου, αναδεικνύεται και η ανάγκη της λειτουργίας του Τομέα ΕΚΑΒ στην Ζαχάρω που, μολονότι έχει ιδρυθεί δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς η υποστελέχωση του Τομέα του Πύργου δεν επιτρέπει την αποδέσμευση προσωπικού. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την καθημερινή παρουσία ασθενοφόρου, που παρέχει σημαντική βοήθεια στην περιοχή και έχει βοηθήσει στο να σωθούν ζωές, αλλά που, αν το Κ.Υ είναι κλειστό και υπάρχει ανάγκη στον Τομέα του Πύργου – λόγω διακομιδών ή πολλών περιστατικών σε όλη την Ηλεία – παρέχει υπηρεσίες από τον Πύργο.

Πως αντιμετωπίζεται το τσίμπημα της Δράκαινας

Η Δράκαινα είναι ψάρι το οποίο ανήκει στην οικογένεια των τραχινιδών, η οποία περιλαμβάνει 9 είδη. Έχει μήκος έως και σαράντα εκατοστά και βάρος μέχρι δυο κιλά. Ζουν κατά βάση σε βαθιά, αλλά και σε ρηχά νερά, και συνήθως είναι κρυμμένες κάτω από την άμμο.

Το δηλητήριο της αν και δεν είναι θανατηφόρο, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο σε μεγάλη ποσότητα.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τσιμπήματος είναι να ρίξουμε παγωμένο νερό πάνω στο σημείο διότι ξεπλένει το δηλητήριο.