dragons-trail-120-χλμ-3-βουνά-1-κοινός-αγώνας-για-1065573
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.09.2022 | 13:45

Dragon’s Trail: 120 χλμ. – 3 βουνά – 1 κοινός αγώνας για ανέγγιχτες βουνοκορφές

Το «Μονοπάτι των Δράκων» (Dragon’s Trail) είναι μια δοκιμασία ταχύτητας στον Γράμμο, τον Σμόλικα και την Τύμφη, τα ψηλότερα βουνά της Βόρειας Πίνδου. Σε αυτά τα βουνά βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες αλπικές λίμνες της χώρας, γνωστές ως Δρακόλιμνες, όπου σύμφωνα με τον μύθο κάποτε ζούσαν εκεί δράκοι.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αθλητής Αντοχής Θοδωρής Ζιάκκας, ξεκινώντας από το χωριό Γράμμουστα στον Γράμμο, θα διανύσει μια εκπληκτική διαδρομή 120 χιλιομέτρων, φτάνοντας σε υψόμετρο άνω των 2.500 μέτρων, για να τερματίσει στο χωριό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια, σε μια σωματική και πνευματική προσπάθεια διάρκειας 28-30 ωρών. Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο Χρήστος Δάρτσης και ο Ερρίκος Ράλλης, που θα συνοδεύουν τον Θοδωρή Ζιάκκα στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.

Η δράση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στον Ασπροπάρη –τον γύπα-σύμβολο της ηπειρώτικης φύσης–, στα αρπακτικά πουλιά και σε ανέγγιχτες βουνοκορφές χωρίς βιομηχανικές εγκαταστάσεις Αιολικών Σταθμών. Είναι όμως και μια προσπάθεια για την υποστήριξη της δράσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη διαφύλαξη αυτών των πολύτιμων καταφυγίων βιοποικιλότητας, καθώς πλέον αποτελεί κοινό τόπο πως το όποιο όφελος από την ενέργεια που παράγουν οι αιολικές εγκαταστάσεις σε φυσικές και προστατευόμενες περιοχές εξανεμίζεται από την πολύ σοβαρότερη ζημιά που προκαλείται στη φύση.

«Τα τελευταία επτά χρόνια ζω στα βουνά και τα δάση της Βόρειας Πίνδου. Μετά από πολλές διασχίσεις ταχύτητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, πήρα φέτος την απόφαση να διασχίσω και τα τρία μεγαλύτερα βουνά από τα οποία περιτριγυρίζομαι χωρίς ενδιάμεση στάση, βρίσκοντας ένα επιπλέον κίνητρο για να φέρω εις πέρας κάτι τόσο δύσκολο και επίπονο. Η δοκιμασία αυτή θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα που δίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τη διάσωση του γύπα Ασπροπάρη, των αρπακτικών πουλιών και ενάντια στην καταστροφή των βουνών από την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών», δήλωσε ο Αθλητής Αντοχής Θοδωρής Ζιάκκας.