δωρεάν-τρόποι-για-να-έχουμε-καλύτερο-σ-322819
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.03.2021 | 11:23

Δωρεάν τρόποι για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi

Το WiFi είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε Internet σε όλο το σπίτι, χωρίς να βλέπουμε καλώδια παντού. Καμιά φορά όμως, το σήμα του WiFi είναι αδύναμο ή ανύπαρκτο σε κάποια δωμάτια. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Υπάρχουν αρκετές λύσεις που θα δώσουμε παρακάτω!

Αποκτήστε τ’ ασύρματα ακουστικά Bluedio T7 Plus με οπτική αναγνώριση ή τα Bluedio Particle από 20$ και με κουπόνι και με προστασία τελωνείου από το colorsmap!

Αποκτήστε με μόλις 40€ το εντυπωσιακό Corn WB05 με το κουπόνι μας από το colorsmap

Αν θέλουμε να επενδύσουμε χρήματα στο WiFi μας, υπάρχουν αρκετά είδη εξοπλισμού που μπορούμε να προμηθευτούμε, όπως: καλύτερο router και κεραίες, repeaters και powerline. Αυτές οι συσκευές μπορούν να βελτιώσουν αισθητά το σήμα του WiFi.

Όμως πριν αναφερθούμε σε αυτές τις λύσεις, ας δούμε κάποια τεχνάσματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το σήμα του WiFi, χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα.

Δωρεάν τρόποι για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi

Θέση του router

Η θέση που έχουμε τοποθετήσει το router, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισχύ και την εμβέλεια του σήματος WiFi στο σπίτι μας. Η επιλογή ενός κεντρικού σημείου σε σχέση με τα υπόλοιπα δωμάτια, βοηθάει πάρα πολύ. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την θέση της γραμμής του τηλεφώνου. Αυτός ο παράγοντας θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί υπόψη, κατά τον σχεδιασμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σπιτιού μας.

Όσο πιο μακριά είναι ο υπολογιστής, το κινητό ή το tablet από το router, η ισχύς του WiFi μειώνεται εκθετικά, χάρη στο νόμο του αντίστροφου τετραγώνου. Με απλά λόγια, όταν διπλασιάζεται η απόσταση από το router, η ισχύς του σήματος μειώνεται στο 1/4. Αν στα 7,5 μέτρα έχουμε οριακά τέσσερις γραμμές, στα 15 μέτρα θα έχουμε μόνο μία γραμμή. Συγχρόνως όταν το WiFi περνάει μέσα από τοίχους, πατώματα, και ταβάνια, το σήμα εξασθενεί ακόμα περισσότερο.

Αντίστοιχα παίζει ρόλο και το ύψος στο οποίο θα τοποθετήσουμε το router. Αν για παράδειγμα το έχουμε στο πάτωμα ή αν αντίθετα το βιδώσουμε ψηλά στον τοίχο, το ταβάνι, ή το βάλουμε στην κορυφή μιας βιβλιοθήκης, λόγω της γωνίας θα αυξάνεται η απόσταση μεταξύ router και υπολογιστή, μειώνοντας την ισχύ του σήματος. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε το router σε κάποιο τραπεζάκι στο ίδιο ύψος περίπου με αυτό των συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο.

Αν όμως το σπίτι μας είναι διώροφο, τότε κοντά στο ταβάνι του κάτω ορόφου (π.χ. στο πάνω μέρος μιας βιβλιοθήκης) ή στο πάτωμα του πάνω ορόφου είναι οι ιδανικές τοποθεσίες για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi και στους δύο ορόφους.

Μεταλλικές επιφάνειες

Ένας παράγοντας που επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κατά την τοποθέτηση του router, είναι και το τι υλικά υπάρχουν γύρω του, κυρίως όσον αφορά μέταλλα. Μια μεταλλική ντουλάπα π.χ. θα μπλοκάρει εντελώς το σήμα του WiFi. Το ίδιο θα κάνει και ένας καθρέφτης στον τοίχο, λόγω της μεταλλικής του επίστρωσης. Τέτοιου είδους εμπόδια μπορούν να δημιουργήσουν περίεργα νεκρά σημεία σε ολόκληρο το σπίτι, όπου στο μισό δωμάτιο το δίκτυο λειτουργεί κανονικά, και στο άλλο μισό όχι.

Νερό

Ακόμα οι συχνότητες του WiFi επηρεάζονται από το νερό. Η υγρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει το σήμα, αν και σε βαθμό που δεν γίνεται αντιληπτό από το χρήστη. Όμως αν έχουμε ένα ενυδρείο 10 ή 50 λίτρων να παρεμβάλλεται μεταξύ του υπολογιστή και του router, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σύνδεση WiFi.

Συσκευές Bluetooth

Οι παλαιότερες συσκευές Bluetooth μπορούν να δημιουργήσουν επίσης πρόβλημα. To Bluetooth λειτουργεί πρακτικά στην ίδια συχνότητα με το WiFi, αν και συνήθως η ισχύς του Bluetooth είναι αρκετά χαμηλότερη, καθώς χρησιμοποιείται σε κοντινότερες αποστάσεις. Όπως και στην περίπτωση των DECT, οι σύγχρονες συσκευές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα WiFi μέσω παρεμβολών. Αν όμως διαθέτουμε κάποιο παλιό adapter Bluetooth σε χρήση με τον υπολογιστή μας και έχουμε παρατηρήσει προβλήματα στο WiFi κατά τη χρήση του, τότε μάλλον είναι καιρός να το αλλάξουμε.

Baby Monitor

Υπάρχουν κι άλλα είδη ασύρματων συσκευών που μπορούν ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα WiFi, όπως κάποιες παλιές συσκευές Baby Monitor. Είναι καλύτερα να εγκαταλείψουμε το παλιό Baby Monitor που έχουμε στο σπίτι από παλιά και να προμηθευτούμε κάποιο νέας τεχνολογίας. Τα σύγχρονα Baby Monitor είτε λειτουργούν στα 1800MHz (1,8GHz) μέσω τεχνολογίας DECT ή απευθείας μέσω του δικτύου WiFi, οπότε δεν τίθεται θέμα παρεμβολών.

Φούρνος μικροκυμάτων

Δεν είναι μόνο οι ασύρματες συσκευές που μπορούν να προξενήσουν προβλήματα WiFi. Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα προβλήματα του ασύρματου δικτύου μας. Τα μικροκύματα που ζεσταίνουν το φαγητό μας εκπέμπονται ακριβώς σε συχνότητες γύρω στα 3 GHZ, αρκετά κοντινές στις συχνότητες του WiFi. Βέβαια ο φούρνος μικροκυμάτων, έχει χιλιάδες φορές μεγαλύτερη ισχύ. Αν λοιπόν παρεμβάλλεται η κουζίνα ανάμεσα στο router και ένα άλλο δωμάτιο, η εσωτερική θωράκιση του φούρνου μικροκυμάτων για τα μικροκύματα μπλοκάρει και το σήμα του router, δημιουργώντας νεκρό σημείο. Μάλιστα κάποιοι παλαιότεροι φούρνοι μικροκυμάτων, μπορεί λόγω ηλικίας να έχουν πρόβλημα με τη θωράκιση και σε αυτή την περίπτωση τα ίδια τα μικροκύματα να προξενούν παρεμβολές στο WiFi. Αν λοιπόν, όταν ανάβουμε τον φούρνο μικροκυμάτων δημιουργούνται προβλήματα WiFi σε ολόκληρο το σπίτι, σε βαθμό που να κόβεται εντελώς η σύνδεση, μάλλον ο φούρνος έχει θέμα θωράκισης και θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Συσκευές USB 3.0

Δεν είναι μόνο οι παλιές συσκευές που μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα στο WiFi. Με βάση μια έρευνα της Intel το 2012, τα καλώδια και οι συσκευές USB 3.0 αποδεικνύεται πως επηρεάζουν ασύρματες συσκευές που λειτουργούν στα 2400MHz, όπως το WiFi. Στην έρευνα οι δοκιμές έγιναν με ένα ασύρματο ποντίκι, το οποίο σε απόσταση 3 ποδιών (91cm) και 5 ποδιών (152cm) εμφάνιζε καθυστέρηση (lag) στην απόκριση, τόσο με απλά συνδεδεμένο ένα σκληρό δίσκο USB 3.0 όσο και κατά την εγγραφή δεδομένων.

Επιλογή νέου καναλιού WiFi

Αν ζούμε σε μια πολυκατοικία, το διαμέρισμά μας μπορεί να βρίσκεται στην εμβέλεια κυριολεκτικά δεκάδων δικτύων WiFi από κοντινά διαμερίσματα και από διπλανές πολυκατοικίες. Σε αυτή την περίπτωση, τα προβλήματα WiFi μπορεί να προέρχονται από δίκτυα που λειτουργούν στο ίδιο κανάλι συχνοτήτων με το δικό μας router και δημιουργούν παρεμβολές.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει ας πάρουμε σαν παράδειγμα το ραδιόφωνο. Το ραδιόφωνο όπως και το WiFi λειτουργεί με ραδιοκύματα. Η διαφορά μεταξύ τους βρίσκεται στις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Το ραδιόφωνο λειτουργεί μεταξύ των 87,5MHz και των 108MHz. Το WiFi που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι χρησιμοποιεί τις συχνότητες μεταξύ 2.400MHz (2,4GHz) και 2.500MHz (2,5GHz). Κάποια νεότερα router λειτουργούν και σε συχνότητες 5GHz.

Διαφήμιση

Οι συχνότητες λοιπόν του ραδιοφώνου είναι χωρισμένες σε κανάλια, για να επιτρέπουν σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς να εκπέμπουν ταυτόχρονα. Αλλάζοντας συχνότητα, αλλάζουμε και σταθμό. Αντίστοιχα και οι συχνότητες του WiFi χωρίζονται σε κανάλια, για να επιτρέψουν την ταυτόχρονη λειτουργία διαφορετικών δικτύων. Το εύρος συχνοτήτων του WiFi χωρίζεται σε 13 κανάλια, τα οποία απέχουν 5MHz μεταξύ τους. Το κάθε κανάλι WiFi έχει μια κεντρική συχνότητα και ένα εύρος ζώνης, ενώ το πλάτος του είναι 22MHz. Το κανάλι 1 έχει κεντρική συχνότητα 2.412MHz, το κανάλι 2 έχει κεντρική συχνότητα 2.417MHz κλπ. Από τη στιγμή που το κάθε κανάλι καλύπτει 22MHz, αλλά απέχει από τα διπλανά του κανάλια 5MHz, είναι αναπόφευκτο πως θα υπάρχουν παρεμβολές. Γι’ αυτό τον λόγο τα κανάλια που χρησιμοποιούνται περισσότερο για το WiFi είναι τα 1, 6, και 11, τα οποία δεν έχουν καμία αλληλοεπικάλυψη μεταξύ τους.

Τα περισσότερα router είναι ρυθμισμένα να επιλέγουν αυτόματα το κανάλι WiFi. Το πρόβλημα όμως είναι πως το router μπορεί να ελέγξει τα κανάλια μόνο στο δωμάτιο που βρίσκεται. Είναι πιθανό σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού, όπου το σήμα του WiFi μας θα είναι εκ των πραγμάτων πιο ασθενές, να υπάρχουν παρεμβολές από άλλα δίκτυα και να είναι διαφορετικό το ιδανικό κανάλι WiFi. Αν ένα κανάλι είναι φορτωμένο με πολλά δίκτυα, οι παρεμβολές μειώνουν την ποιότητα της σύνδεσης. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε πρόβλημα ακόμα και στην απλή πλοήγηση στο Internet.

Αν λοιπόν σε κάποιο χώρο του σπιτιού μας δεν έχουμε καλή σύνδεση με το WiFi, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε αν υπάρχει κάποιο πιο άδειο κανάλι WiFi. Για να ελέγξουμε τα διαθέσιμα κανάλια του WiFi, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο κινητό μας της δωρεάν εφαρμογής WiFi Analyzer για Android. Η εφαρμογή θα μας δείξει σχηματικά ποιο κανάλι έχει περισσότερα δίκτυα, ποια δίκτυα έχουν ισχυρότερο σήμα και τι παρεμβολές υπάρχουν από διπλανά κανάλια. Έτσι θα μπορούμε να εντοπίσουμε ποια κανάλια WiFi είναι πιο φορτωμένα και ποια πιο ελεύθερα, στην περιοχή μας.

Για να επιλέξουμε τώρα ένα διαφορετικό κανάλι για το δικό μας router, θα πρέπει να μπούμε στο περιβάλλον με τις ρυθμίσεις. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η ρύθμιση που μας ενδιαφέρει βρίσκεται συνήθως στην ενότητα Wireless ή WiFi. Εκεί, συνήθως η επιλογή για το κανάλι WiFi βρίσκεται στην ίδια οθόνη που επιλέγουμε και το SSID, το όνομα δηλαδή του ασύρματου δικτύου μας. Αλλάζουμε το κανάλι και κάνουμε κλικ στο Save. Ανάλογα με το router, ίσως χρειαστεί να γίνει επανεκκίνηση για να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση. Αυτό ήταν! Πλέον έχουμε το ιδανικό κανάλι WiFi για τον χώρο μας!

Κατεύθυνση κεραιών WiFi

Άλλος τρόπος βελτίωσης του σήματος WiFi είναι η σωστή επιλογή της κατεύθυνσης της κεραίας του. Κάθε router με WiFi, έχει τουλάχιστον μία κεραία, είτε εξωτερική, είτε εσωτερική. Εάν έχουμε την κεραία οριζόντια ή κάθετα μπορεί να παίξει ρόλο στο αν θα έχουμε καλύτερο σήμα WiFi. Ποιο είναι όμως το σωστό; Οριζόντια ή κάθετα; Αυτό εξαρτάται από την κεραία στον υπολογιστή μας. Βλέπετε, για να έχουμε το καλύτερο σήμα WiFi, θα πρέπει και η κεραία του router και η κεραία του υπολογιστή να έχουν την ίδια κατεύθυνση, οριζόντια ή κάθετη. Αν έχουμε κάποιο USB WiFi σε σταθερό υπολογιστή, είναι εύκολο να δούμε αν έχει οριζόντια την κεραία ή κάθετα. Στους φορητούς υπολογιστές είναι πιο δύσκολο να γνωρίζουμε τον προσανατολισμό της κεραίας. Ορισμένα laptop έχουν την κεραία του WiFi εσωτερικά στο πλάι της οθόνης (κάθετα). Άλλοι έχουν την κεραία κατά μήκος της ένωσης της οθόνης (οριζόντια).

Αντίστοιχα, δύσκολο είναι να γνωρίζουμε τον προσανατολισμό στα router που έχουν εσωτερικά την κεραία, καθώς δεν αναγράφεται ποτέ στα χαρακτηριστικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη αξιόπιστη λύση είναι ο πειραματισμός. Δοκιμάζουμε να έχουμε την κεραία του router ή ολόκληρο το router οριζόντια και κάθετα, και παρατηρούμε σε ποια περίπτωση έχουμε το καλύτερο σήμα WiFi. Το ιδανικό είναι αν έχουμε ένα router με δύο κεραίες. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να έχουμε τις κεραίες κάθετα μεταξύ τους, ώστε να έχουμε καλό σήμα WiFi με κάθε συσκευή. Σε ορισμένα router με τρεις κεραίες, ο κατασκευαστής προτείνει στο βιβλίο οδηγιών η μεσαία κεραία να είναι κάθετα, σε γωνία 90 μοιρών με το router, ενώ οι άλλες δύο να είναι η καθεμία σε γωνία 45 μοιρών. Σε κάθε περίπτωση, ο πειραματισμός θα μας δείξει ποια τοποθέτηση θα μας δώσει το καλύτερο σήμα WiFi.

Κέρασε μια μπύρα στο router σου!

Κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια στο Internet ένας οδηγός για το πώς να χρησιμοποιήσουμε ένα αλουμινένιο κουτάκι μπύρας ή αναψυκτικού σαν ενίσχυση για την κεραία. Αυτή η μέθοδος, αν και φαίνεται “μπακάλικη”, στην πράξη μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi, μέχρι και να διπλασιάσει την ισχύ του σήματος. Αποτελεί μια ιδανική πατέντα σε περίπτωση που είναι αδύνατον να έχουμε το router σε κεντρικό σημείο του σπιτιού.

Καλύτερο σήμα WiFi με αγορά εξοπλισμού

Ενώ με τις δωρεάν μεθόδους μπορούμε να δούμε ενδεχομένως σημαντική διαφορά στην απόδοση του WiFi μας, σε ορισμένες περιπτώσεις η μόνη μέθοδος να έχουμε πραγματικά καλύτερο σήμα WiFi είναι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Αν δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε.

Αγορά καλύτερης κεραίας

Αν το router μας έχει αποσπώμενη κεραία, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ένα μεγαλύτερο μοντέλο κεραίας, για να αυξήσουμε με αυτό τον τρόπο την εμβέλεια. Είναι η πιο οικονομική αναβάθμιση που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi. Δυστυχώς, αν το router μας δεν έχει ήδη αποσπώμενη κεραία, αυτή η λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Στην αγορά πάντως υπάρχουν πολλές επιλογές για κεραίες.

Αγορά repeater για μεγαλύτερη εμβέλεια

Μια πιο αξιόπιστη μέθοδος να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi είναι η αγορά ενός repeater. To repeater ουσιαστικά συνδέεται ασύρματα με το router και αναμεταδίδει το σήμα του δικτύου. Με σωστή τοποθέτηση του repeater μπορούμε πρακτικά να διπλασιάσουμε την εμβέλεια του WiFi. Αποτελεί την ιδανική λύση αν έχουμε ένα διώροφο σπίτι, ώστε στον ένα όροφο να συνδέονται οι συσκευές μας μέσω του router, και στον άλλο μέσω του repeater. Μπορούμε να δούμε εδώ τα διαθέσιμα repeaters στην αγορά.

Αγορά powerline για συνδυασμό ενσύρματου και ασύρματου

Το Powerline είναι μια συσκευή που εκμεταλλεύεται το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού, μέσα από τις πρίζες, ώστε να μεταφέρει δεδομένα στο δίκτυο. Συνήθως τα powerline χρησιμοποιούνται για το δίκτυο ethernet, υπάρχουν όμως και μοντέλα που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα του powerline με το WiFi. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε το καλύτερο σήμα WiFi σε αποστάσεις που δεν θα λειτουργούσε ένα απλό repeater. Όπως είναι λογικό, το κόστος είναι ανεβασμένο σε σχέση με την αγορά ενός repeater, όμως το δίκτυο μπορεί να επεκταθεί μέχρι και 300 μέτρα μέσω του ηλεκτρικού δικτύου. Περισσότερα για τα powerline μπορούμε να δούμε στο σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα μας. Μπορούμε να επιλέξουμε Powerline από εδώ.

Αγορά νέου router 5GHz και IEEE 802.11ac

Η αγορά router είναι η πιο ακριβή λύση για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi. Ουσιαστικά αξίζει μόνο αν έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα παρεμβολών και θέλουμε να έχουμε ταχύτερο ασύρματο δίκτυο σε σχέση με τα 54Mbps που παρέχουν τα περισσότερα απλά router.

Όλα τα router που δίνουν δωρεάν οι πάροχοι χρησιμοποιούν τη συχνότητα των 2,4GHz. Η συχνότητα αυτή όμως, δέχεται τις περισσότερες παρεμβολές από τρίτες συσκευές. Ως εκ τούτου, ορισμένα νεότερα router υποστηρίζουν τη συχνότητα των 5GHz, στην οποία πρακτικά εξαλείφονται οι παρεμβολές από άλλες συσκευές. Αν μάλιστα το νέο μας router υποστηρίζει και το πρωτόκολλο 802.11ac και η κάρτα δικτύου του υπολογιστή μας επίσης υποστηρίζει το 802.11ac, η μέγιστη ταχύτητα του WiFi θα είναι μέχρι 433Mbps!

Σήμερα που όλοι οι πάροχοι έχουν αρχίσει να πουλούν VDSL ευρυζωνικές συνδέσεις, έχουμε την δυνατότητα αναβαθμίζοντας το πρόγραμμά μας σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου, να αποκτήσουμε δωρεάν και νέο router. Όλα τα router που δίνονται στους χρήστες που επιλέγουν αυτές τις συνδέσεις έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρουμε παραπάνω. Βέβαια αυτές οι συνδέσεις έχουν και ακριβότερο πάγιο. Πάντως αν θέλουμε να αγοράσουμε νέο router μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά εδώ.

Τελικά το τι απ’ όλα θα επιλέξουμε για να βελτιώσουμε το WiFi σήμα μας εξαρτάται από τις συνθήκες. Μια σωστή τακτική είναι να ξεκινήσουμε δοκιμάζοντας τους δωρεάν τρόπους βελτίωσης και αν δεν δούμε καλύτερα αποτελέσματα, να προχωρήσουμε στην αγορά επιπλέον εξοπλισμού σαν αυτόν που περιγράψαμε.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!