Δημοσκόπηση: Δυσαρέσκεια πολιτών για βλήματα στη Σαουδική Αραβία, πλημμύρες Δυτ. Αττικη

Απογοητευμένοι για τη γενική κατάσταση της χώρας, απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και δυσαρεστημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στα τελευταία τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας -πλημμύρες και πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία- εμφανίζονται οι πολίτες, σύμφωνα με τον σφυγμό της Prorata για τον μήνα Νοέμβριο.

Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες είναι ιδιαίτερα επικριτικοί στο ζήτημα της συμφωνίας για την πώληση οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, καθώς το 59% υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ δυσαρέσκεια εκφράζουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 41%. Στον αντίποδα, μόλις το 16% των ερωτηθέντων του συνολικού δείγματος δείχνει να είναι ικανοποιημένο. Σαράντα επτά αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει πάντως και η ρητορική της αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα (33% αρνητικά και 14% μάλλον αρνητικά).

Ακόμη υψηλότερα είναι τα ποσοστά της αποδοκιμασίας προς το κυβερνών κόμμα (αθροιστικά 72%) για το ζήτημα της θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική, ποσοστό που φτάνει το 75% στις απαντήσεις των κατοίκων της Αττικής. Καλή γνώμη για τις ενέργειες της κυβέρνησης εκφράζει το 23%. Το ίδιο σκηνικό διαπιστώνεται σε ό,τι αφορά τη στάση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αντιθέτως περισσότερες είναι οι θετικές καταγραφές για την αντιμετώπισης της πλημμύρας από τους δήμους.

Στην ίδια έρευνα, οι πολίτες δηλώνουν εξαιρετικά δύσπιστοι για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και σε ποσοστό 77% αναφέρουν ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει να πιάσει αυτόν τον στόχο. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει σε 10 χρόνια (40%), ενώ το 24% δηλώνει «ποτέ». Απογοήτευση είναι το βασικό συναίσθημα που προκαλεί στο 43% των πολιτών η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ακολουθεί ο θυμός με 26%, ενώ μόλις 7% δηλώνει ως συναίσθημα την ελπίδα.

Η Κεντροαριστερά

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το κατά πόσο θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι πολίτες διατηρούν χαμηλές προσδοκίες και απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 63%. Στο ενδεχόμενο η Κεντροαριστερά να μπορέσει να ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς δύναμης, πιστεύει ή προσβλέπει το 33% των ερωτηθέντων (19% απαντά ναι και 14% ίσως).

Πάντως, μεταξύ των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού επικρατεί διάχυτη αισιοδοξία (αθροιστικά 82%) ότι το εγχείρημα θα προκαλέσει ανακατατάξεις υπέρ της ενίσχυσης του χώρου του Κέντρου.

Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα «με ποιο κόμμα κατά τη γνώμη σας συγγενεύει περισσότερο ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς», το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά με τη Ν.Δ. και το 23% με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με κανένα από τα δύο απαντά το 27%.

● Το δεύτερο μέρος της έρευνας θα παρουσιαστεί στο αυριανό φύλλο [5/12 /2017 Εφημερίδα των Συντακτών]

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ : ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Ποσοτική Ερευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών και στάθμιση αποτελεσμάτων βάσει ηλικίας και φύλου. Για την έρευνα απασχολήθηκαν 14 ερευνητές και 2 επόπτες. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ: μέγιστο +/- 3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% ΧΡΟΝΟΣ: από 28 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου 2017

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]