δίκη-λιγνάδη-ο-δημήτρης-λιγνάδης-με-β-994920
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.06.2022 | 17:26

Δίκη Λιγνάδη: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης με βίασε στα 19 και ένιωσα φρικτό πόνο»

Με την κατάθεση του ανθρώπου που πρώτος αναφέρθηκε δημόσια, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, στη σεξουαλική κακοποίηση που υποστηρίζει πως δέχθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη, συνεχίστηκε η δίκη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για υποθέσεις βιασμών.

Ο Νίκος Σ., ο οποίος στις 6 Φεβρουαρίου 2021 είχε μιλήσει στο 2020mag.gr καταγγέλλοντας την κακοποίηση του, ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα και περιέγραψε τη γνωριμία του με το Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και την σοκαριστική κατάληξη της όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

Η καταγγελία του Νίκου Σ. δεν αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης καθώς η τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Ωστόσο, έφτασε στις δικαστικές αρχές μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και ο 36χρονος εξετάστηκε και στο πλαίσιο της ανάκρισης.

Η γνωριμία

Ο μάρτυρας, 19 ετών τότε, το 2005, είχε επιθυμία να ασχοληθεί με το χώρο της υποκριτικής. Εξαιτίας αυτού, μέσω της θείας του, ήρθε σε επαφή με τον Δημήτρη Λιγνάδη προκειμένου να τον βοηθήσει.

Η πρώτη τους επαφή τοποθετήθηκε από τον μάρτυρα στις 19 με 20 Σεπτεμβρίου 2005. «Μου τηλεφώνησε και μου είπε «φόρα ένα βρακί και έλα κάτω». Ήταν κάτω από το σπίτι με μία μηχανή με κοίταξε από πάνω έως κάτω και μου είπε «ωραία, μέσα στην εβδομάδα θα έρθεις από το σπίτι μου να σου δώσω το μονόλογο.Πήγα σπίτι του. Μου άνοιξε, ήταν πολύ φιλικός. Ήταν πολύ σύντομη η συνάντησή μας και μου είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει βραδινές ώρες. Μου έδωσε τον τελευταίο μονόλογο από τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Γουίλιαμς. Πήγα σπίτι, διάβασα το μονόλογο, τον αποστήθισα αμέσως» περιέγραψε ο μάρτυρας στην κατάθεση του.

Η κακοποίηση

Ο 36χρονος περιέγραψε πως όλα συνέβησαν στη δεύτερη συνάντηση του με το Δημήτρη Λιγνάδη. Και αυτή τη φορά στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη και παρουσία ενός ακόμα νεαρού άνδρα. Εκεί προσκλήθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω ενός τηλεφωνήματος που δέχθηκε ένα στις 10:30 το βράδυ προκειμένου να τον επισκεφθεί στο σπίτι του σε 20 λεπτά.

«Πήγα, χτύπησα το κουδούνι και μου άνοιξε ένα άλλο παιδί. Ένιωσα αμηχανία, γιατί δεν ήξερα ότι θα είναι και άλλος εκεί. Εκείνος ήταν στο μπάνιο. Κάποια στιγμή βγήκε ο κατηγορούμενος φορώντας μία πετσέτα. Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα έλεγε «πάω να ντυθώ» δεν φαντάστηκα ότι θα έμενε με την πετσέτα στον καναπέ. Ο κατηγορούμενος είναι σχεδόν συνομήλικος με τους γονείς μου. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος. Δεν υπήρχε τίποτα το ερωτικό, δεν είχα αντιληφθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, πίστευα ότι βρισκόμουν στο σπίτι ενός καθηγητή για να με βοηθήσει».

Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων λεπτών που βρέθηκε στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη ο μάρτυρας περιέγραψε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης περιγράφει πως δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων στο πλαίσιο του μονολόγου που του είχε δώσει.

«Μου έλεγε «καταλαβαίνεις τι έκανε στα τσοντάδικα»; Εγώ δεν ήξερα καν τη λέξη. «Στοματικό έρωτα δεν έχεις κάνει;» με ρωτούσε, εγώ είχα σχέση μόνο με δύο κοπέλες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι χρειάζονταν τέτοιες ερωτήσεις για έναν μονόλογο. Αμήχανα πήγαινα να απαντήσω και μου έλεγε «με το γυμνό έχεις θέμα;» περιέγραψε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως στη συνέχεια του ζήτησε να κατεβάσει το παντελόνι του.

«Μου ζήτησε για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο. «Σου είναι τόσο δύσκολο;», με ρώτησε. Σηκώθηκα, κατέβασα το παντελόνι, έδειξα τα οπίσθιά μου, το ανέβασα και ξανακάθισα. Με την άκρη του ματιού μου κατάλαβα ότι χαϊδεύει τα γενετικά του όργανα.

Μετά με ρωτούσε για τις κοπέλες μου, αν έχω κάνει στοματικό, υπήρχε ένας εκφοβισμός»

Στη συνέχεια, ο 36χρονος περιέγραψε στην κατάθεση του πως ο κατηγορούμενος τον υποχρέωσε να προβεί σε συγκεκριμένες πράξεις τόσο στον άλλο νεαρό που βρισκόταν στο σπίτι όσο και σε εκείνον.

«Μου ζήτησε αν μπορώ να κάνω στοματικό έρωτα στο αγόρι που ήταν δίπλα μου. Δεν τους κοιτούσα, είχα κατεβασμένο το κεφάλι, με την άκρη του ματιού μου έβλεπα ότι αυνανίζονταν… Υπήρχε μία ένταση στο σώμα και στη φωνή του, ήταν σαν να είχε θυμό.

Απλά έσκυψα στο παιδί και για δευτερόλεπτα έκανα αυτό, πιστεύοντας ότι όλο αυτό θα τελειώσει. Έγινε. Εκνευρίστηκε από την αδεξιότητά μου. Μου ζήτησε να κάνω το ίδιο και σε αυτόν, άρχισε ξανά να μου λέει τα ίδια. Σκέφτηκα πόσες δοκιμασίες για έναν μονόλογο. Για ένα – δύο δευτερόλεπτα έσκυψα και σε αυτόν.

Σηκώθηκε, άφησε την πετσέτα του και έφυγε γυμνός προς τα μέσα.

Το παιδί ήταν και αυτό αμήχανο. Κάποια στιγμή μας φώναξε μέσα. Μπήκαμε σΕ ένα σκοτεινό δωμάτιο και οι δύο μέσα».

Ο βιασμός

Ξεσπώντας σε λυγμούς και ζητώντας συγγνώμη από το δικαστήριο για τη φόρτιση του, ο μάρτυρας περιέγραψε στη συνέχεια τον τρόπο που καταγγέλλει πως βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο που όπως περιέγραψε τον φώναξε με τον άλλο νεαρό.

«Μου λέει «κατέβασε το παντελόνι σου», το έκανα ελάχιστα. Με έσπρωξε στο κρεβάτι. Δίπλα ήταν μία μεταλλική ράβδος. Με έσπρωξε στο κρεβάτι, πήρε τη μεταλλική ράβδο και την ακούμπησε στο σώμα μου. Άρχισα να λέω «σταμάτα, σταμάτα». Είχα πέσει στα τέσσερα στο κρεβάτι, το παντελόνι ήταν λίγο κατεβασμένο. Κατάλαβα ότι αυτό είναι ότι πρέπει να φύγω από εκεί. Με ακουμπούσε και προσπάθησε να διεισδύσει τη ράβδο στο σώμα μου. Έλεγα «σταμάτα πονάω», φώναζε δυνατά «χαλάρωσε, ηρέμησε». Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει, ο μεγαλύτερος πόνος. Δεν ήταν ερωτικό βοήθημα, ήταν μεταλλική ράβδος, δεν ξέρω πόσο κράτησε. Κάποια στιγμή λερώθηκα. Απλά εκνευρίστηκε μάζεψε τα σεντόνια τα έβαλε στο πλυντήριο. Του ζήτησα να πάω στο μπάνιο να πλυθώ…» περιέγραψε ο μάρτυρας.

«Θυμάμαι τον πόνο, το φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω τι μου συνέβη; 15 χρόνια δεν μπορούσα να το πω στη θεία μου… Ένιωθα εξευτελισμένος, αδικημένος, αν έχω κάνει εγώ λάθος; Τι ζήτησα; Μόνο έναν μονόλογο ήθελα να διαβάσω…» είπε στο δικαστήριο ξεσπώντας σε λυγμούς ο μάρτυρας, ο οποίος παρά τη χρονική απόσταση που υπάρχει από τα γεγονότα παραμένει συναισθηματικά φορτισμένος.

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, η κακοποίηση δεν σταμάτησε εκεί. «Μου ζήτησε να κάνω στοματικό στο παιδί. Εγώ δεν ήθελα να κάνω τίποτα, κοίταζα το παιδί στα μάτια, με κοίταζε κι αυτό, χαμηλώναμε το βλέμμα. Έκανα μιας ελάχιστης διάρκειας στοματικό έρωτα.

Πρόεδρος: Εσείς δεν μας είπατε ότι θέλατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Ήταν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δεν ήξερα εάν η μεταλλική ράβδος χρησιμοποιηθεί εναντίον μου, δεν ήξερα εάν έφευγα αν θα με ακολουθούσε, τι θα έκανε. Ήθελα όλο αυτό να σβήσει… Το παιδί ολοκλήρωσε, το ίδιο και ο Λιγνάδης. Τότε μας είπε «φύγετε, έχω πρωινό ξύπνημα» και να διαβάζω τον μονόλογο».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως μετά κάθισε σε ένα παγκάκι μαζί με τον νεαρό άνδρα, ο οποίος ήταν λίγο μεγαλύτερός του και σπούδαζε στο «Εθνικό» με εκείνον να του λέει «δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από όσα λέει ο ρόλος» μου είπε.

Όπως περιέγραψε με τον Δημήτρη Λιγνάδη δεν είχε ποτέ ξανά επαφές, ωστόσο μεταξύ 2007-2010, όταν εργαζόταν σε ένα καφέ στο Γκάζι τυχαία ήρθε ως πελάτης ο σκηνοθέτης, έδειχνε φιλικός και έκτοτε ερχόταν κάθε Σάββατο, χωρίς όμως να συζητήσουν.

Λεκτική αντιπαράθεση

Κατά τη διάρκεια μίας διακοπής της δίκης στον προθάλαμο του δικαστηρίου επικράτησε ένταση όταν υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια με άτομα που παρακολουθούσαν την ακροαματική διαδικασία.

Τελικά, η κατάθεση του μάρτυρα διεκόπη για την προσεχή Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε.