δεν-μπορείς-να-το-βάλεις-σε-καραντίνα-τ-754732
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.08.2020 | 19:31

Δεν μπορείς να το βάλεις σε καραντίνα: Το μέρος υπερμετάδοσης του ιού στην Ελλάδα που κανείς δεν υπολόγισε

Η κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο- κι αυτό είναι κάτι που ουδείς, πια, μπορεί να το αμφισβητήσει: τα κρούσματα από την 1η Αυγούστου είναι σχεδόν 1000, την στιγμή που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα λίγο πάνω από 4000.

Μιλάμε, δηλαδή, για μία αύξηση της τάξης του 300% μόνο στο πρώτο δεκαήμερο του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού!

Οι ειδήμονες κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά από την στιγμή που η χαλαρότητα των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με ελάχιστους να είναι εκείνοι που τηρούν στο έπακρο τα μέτρα προφύλαξης.

Ήδη εκφράζεται ο φόβος πως ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αρχίσει ν’ ανεβαίνει ανησυχητικά (χθες Σάββατο, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 3 μέσα σε μόλις ένα 24ωρο), την στιγμή που το R0 (ο δείκτης μετάδοσης του ιού, δηλαδή) ξεπέρασε το 1- πράγμα που σημαίνει πως κάθε φορέας του Covid-19 μπορεί πλέον να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από 1 νέο άτομο.

Ο έντονος προβληματισμός των εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται, φυσικά, στους γάμους (που έχουν εξελιχθεί σε τεράστιο πρόβλημα) και τα νοσοκομεία. Αυτά τα δύο, ωστόσο, είναι τα «λογικά» μέρη στα οποία κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός.

Όμως, σε μεγάλη εστία υπερμετάδοσης εξελίσσονται και τα στρατόπεδα, με ολοένα και περισσότερους φαντάρους και βαθμοφόρους να βρίσκονται θετικοί στο τεστ. Το πρόβλημα με τον στρατό έγκειται στο ότι είναι αδύνατο ν’ αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, μιας και κοιμούνται στον ίδιο θάλαμο (ειδικά στα κέντρα) έως και 100 άτομα, ενώ συνωστισμός υπάρχει και στις τραπεζαρίες, στις ασκήσεις κτλ.

Το να μπουν σε… καραντίνα τα στρατόπεδα αποκλείεται, επομένως είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση εκεί.

Δεδομένου, μάλιστα, πως στην πλειονότητά τους είναι νεαροί άνδρες και περνούν είτε ελαφριά την νόσο είτε είναι ασυμπτωματικοί, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως δυσκολεύει πολύ και το έργο των ειδημόνων στον εντοπισμό του κορωνοϊού στα «χακί» όσο και των επαφών των νοσούντων.

Θα βρεθεί απάντηση σ’ αυτόν τον επικίνδυνο γρίφο; Το ευχόμαστε ολόψυχα…

πηγή:instanews.gr