χρωματιστά-τατουάζ-απαγορεύονται-απ-977326
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.01.2022 | 18:50

Χρωματιστά τατουάζ: Απαγορεύονται από την Τρίτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά από αύριο στην απαγόρευση των τατουάζ που γίνονται με χρωματιστά μελάνια. Περίπου 4.000 ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή έγχρωμων μελανιών για τατουάζ και για μόνιμο μακιγιάζ θα τεθούν υπό περιορισμό από τις 4 Ιανουαρίου, σε μια κίνηση που έχει επιφέρει αναστάτωση σε tattoo artists.

Ενώ τα κράτη μέλη ενέκριναν τους κανόνες πριν από ένα χρόνο, χορηγήθηκε μια 12μηνη μεταβατική περίοδος για να δοθεί χρόνος στον κλάδο να αλλάξει τις συνθέσεις στα μελάνια.

Χρωματιστά τατουάζ

Περίοδος χάριτος 24 μηνών σε δύο αποχρώσεις

Για δύο αποχρώσεις συγκεκριμένα, την «Pigment Blue 15:3» και την «Pigment Green 7», επιτράπηκε μια περίοδος χάριτος 24 μηνών επειδή είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

Τα προϊόντα που περιέχουν τις πρόσφατα ελεγχόμενες χημικές ουσίες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες θα απαγορευτούν για πώληση, με τη σαρωτική νέα νομοθεσία «Reach».

Η ΕΕ αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες της έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους πολίτες από ερεθισμούς του δέρματος ή χειρότερα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να υπάρξουν ισχυρές ενδείξεις πιθανού κινδύνου καρκίνου από τα τατουάζ και Ευρωπαίοι tattoo artists διαμαρτύρονται ότι οι νέοι κανόνες θα βλάψουν τις επιχειρήσεις τους.