χορός-εκατομμυρίων-για-τον-ολυμπιακό-669540
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.08.2019 | 14:27

Χορός εκατομμυρίων για τον Ολυμπιακό από τη διαφαινόμενη πρόκριση

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα τεράστιο βήμα πρόκρισης στους ομίλους του Champions League με αντίπαλο την Κράσνονταρ, την οποία στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τα πλέι οφ της διοργάνωσης ισοπέδωσε με 4-0. Εκτός από το πρεστίζ και την αγωνιστική αξία που προσδίδει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, υπάρχει και το οικονομικό κομμάτι, με έναν χορό εκατομμυρίων να περιμένει τους «ερυθρόλευκους».

Από την περασμένη σεζόν η UEFA άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μοιράζει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους συμμετέχοντες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μεταξύ των κριτηρίων που προσέθεσε, είναι και το δεκαετές ranking του κάθε συλλόγου, ο οποίος πριμοδοτείται και αναλόγως.

 Εάν ο σύλλογος του Πειραιά εξασφαλίσει και τυπικά την είσοδό του στους ομίλους του Champions League, θα έχει την 21η καλύτερη βαθμολογία από τις συνολικά 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτήν. Αν, μάλιστα, αποκλειστεί και ο Άγιαξ από τον ΑΠΟΕΛ, τότε θα ανέβει 20ός.

Η UEFA «επιβραβεύει» την κάθε θέση με 1,108 εκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή, η ΑΕΚ πέρσι που ήταν στην 32η θέση από όσες ομάδες συμμετείχαν στους ομίλους, πήρε μόνο κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 15,25 για την είσοδο στη φάση των γκρουπ το 100% του market pool.

Ο Ολυμπιακός, βάσει ranking, αυτόματα θα βάλει στα ταμεία του 13.296.000 ευρώ και εάν οι Κύπριοι του κάνουν τη χάρη, τότε το ποσό αυτό θα φτάσει τα 14.404.000 ευρώ.

Συνολικά, ήδη στο Λιμάνι υπολογίζουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα.

Αναλυτικά:

  • 12,3 εκατομμύρια ευρώ θα πάρει με τη συμμετοχή του στους ομίλους.
  • 13,3 εκατομμύρια ευρώ θα πάρει βάσει του μπόνους με το δεκαετές ranking.
  • 5 εκατομμύρια ευρώ θα πάρει για το market pool.

Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα έσοδα, που έχουν να κάνουν με… μη σταθερούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, πολλά χρήματα θα μπουν στα ταμεία της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ από τα εισιτήρια, με τα ματς του Champions League να έχουν σχεδόν πάντα sold out, ενώ υπενθυμίζεται πως κάθε νίκη στους ομίλους αμείβεται με 2,7 εκατ. ευρώ και κάθε ισοπαλία με 900.000 ευρώ.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, εύκολα κανείς πόσο σημαντικό ήταν το χθεσινοβραδινό 4-0 της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς επί της Κράσνονταρ και από οικονομικής άποψης, με τα χρήματα αυτά να δίνουν… αέρα και για τις μεταγραφικές προσθήκες που πρόκειται να γίνουν.