Χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη Κικίλια-Ιατρικών Συλλόγων – Επόμενο βήμα η επιστράτευση - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
23
Νοέμβριος
Back

Χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη Κικίλια-Ιατρικών Συλλόγων – Επόμενο βήμα η επιστράτευση

Χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη Κικίλια-Ιατρικών Συλλόγων – Επόμενο βήμα η επιστράτευση

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

 Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλαβε τις επιθυμητές απαντήσεις στην έκκλησή του για ενίσχυση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύ πιθανή η απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών κρίνεται αναγκαία λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της Αττικής, με εκτόξευση των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων.

H διαδικασία επιστράτευσης

Σε περίπτωση που, τελικώς, όπως φαίνεται δεν βρεθεί λύση θα προχωρήσει η επιστράτευση 150 Πνευμονολόγων, Παθολόγων και Αναισθησιολόγων, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 που χρειάζεται το ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι ότι έχουν δηλώσει εθελοντικά ότι θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους 50 οι οποίοι θα λάβουν κανονικά αμοιβή, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους που θα επιστρατευθούν για του οποίους δεν προβλέπεται αμοιβή.

 Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!