χάος-στο-προσφυγικό-επιστρέφουν-τους-787892
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.06.2020 | 20:23

Χάος στο προσφυγικό: Επιστρέφουν τους πρόσφυγες στα καμπ και αυτοί αποχωρούν

Με το να ενεργοποιήσει το νόμο που ήθελε (και θέλει) τους αναγνωρισμένους ως πρόσφυγες να αποχωρούν από τα καμπ μέσα σε 30 ημέρες από την αναγνώρισή τους, η κυβερνητική πολιτική ήταν αναμενόμενο ότι θα δημιουργούσε προβλήματα. Το τι είδους προβλήματα, το βλέπουν αυτοί που περνούν ή μένουν στην Πλατεία Βικτωρίας.

Σύμφωνα με το news247.gr αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που δεν μπορούν πλέον να διαμείνουν είτε σε καμπ είτε σε διαμέρισμα (με τα έξοδα να παρέχονται από οργάνωση) δεν έχουν που να πάνε και στοιβάζονται στην Πλατεία. Οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι κοιμούνται δίπλα σε αστυνομικές κλούβες και οι εικόνες που δημιουργούνται σαφώς και δεν τιμούν τη χώρα.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αντιδρά σπασμωδικά. Εφτασε στο σημείο να επιστρέφει τους πρόσφυγες στα καμπ (150 επέστρεψαν στον Ελαιώνα, κάποιοι στη Μαλακάσα) εκεί απ’ όπου έφυγαν και θεωρητικά δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Αλλά και εκεί δεν μπορεί να δοθεί λύση.

Πρόσφυγες αποχωρούν από το καμπ λίγες ώρες αφότου επιστρέφουν, αφού διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν χώροι και το πρόβλημα εντείνεται.

Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες που είναι προγραμματισμένο να πάρουν σειρά για… έξωση παραμένουν στις δομές γιατί πολύ απλά δεν έχουν εξασφαλίσει στέγη. Ουδείς, φυσικά, τους αναγκάζει να αποχωρήσουν.

Ο ΔΟΜ πάντως κάνει ότι μπορεί. Κλιμάκιά του έφτασαν την Τρίτη στην Πλατεία Βικτωρίας και κατέγραψαν ποιοι από τους πρόσφυγες μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος Ilios. Καταγράφησαν αρκετοί και η υπόθεση αναμένεται να προχωρήσει.