μπλε-φάλαινα-το-παιχνίδι-αυτοκτονίας-40880
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.05.2017 | 13:31

Μπλε φάλαινα: Το παιχνίδι αυτοκτονίας & στην Ελλάδα -Oδηγίες για γονείς

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο το διαδικτυακό Blue Whale Challenge (μπλε φάλαινα), που ωθεί τα ανήλικα θύματά του, να αφαιρέσουν την ίδια τους τη ζωή.

Μάλιστα στην Ελλάδα είχαμε το πρώτο κρούσμα τραυματισμού μίας 15χρονης από την Κατερίνη η οποία φέρεται να πήρε οδηγίες μέσω facebook από κάποιον που της ζήτησε να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και στη συνέχεια να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών.

Πίσω από το αρρωστημένο αυτό παιχνίδι που ξεκίνησε το 2013, φέρεται να είναι ένας νεαρός 21 ετών ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή της Ρωσίας, και εξακολουθεί να δέχεται ερωτικές επιστολές από έφηβες.

Ο Ρώσος, ο οποίος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016, έχει ομολογήσει τα εγκλήματά του και δήλωσε ότι θεωρεί τα θύματά του «βιολογικά απόβλητα», ότι χαίρεται που πέθαναν και πως η δοκιμασία αυτή «καθαρίζει την κοινωνία».

Στην ίδια συνέντευξή του στην εφημερίδα SaintPetesburg, υποστήριξε πως οι έφηβοι «πέθαναν χαρούμενοι, τους έδωσα ό,τι δεν είχαν στην πραγματική ζωή… τη ζεστασιά, την κατανόηση και την επικοινωνία».

Tο επικίνδυνο παιχνίδι συνδέθηκε άμεσα με τους θανάτους τριών εφήβων στη Ρωσία. Η 16χρονη Veronika Volkova και η 15χρονη Yulia Konstantinova «βούτηξαν» από τη στέγη μιας πολυκατοικίας.

Λίγο πριν τον θάνατό της, η Konstantinova ανάρτησε σε προφίλ της σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης τη φωτογραφία μιας γαλάζιας φάλαινας. Λίγο πριν αυτοκτονήσει, έγραψε: «Τέλος».

Το ίδιο έγραψε και η φίλη της, Veronika: «Χάθηκε κάθε νόημα. Τέλος».

Σε περίπτωση που κάποιος γονέας παρατηρήσει ή ενημερωθεί από το παιδί του πως θέλει ή ξεκίνησε να συμμετέχει στο παιχνίδι, όπως ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, απευθυνθείτε άμεσα:

• Τηλεφωνικά στο 11188

• Στέλνοντας e-mail στο [email protected]

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

• Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Σε γενικές γραμμές η χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών πρέπει να γίνεται με πολλή μεγάλη προσοχή. Συγκεκριμένα:

– Ειδικά σε μικρές ηλικίες, ελέγξτε οι ίδιοι την καταλληλότητα των διαδικτυακών παιχνιδιών που παίζει το παιδί σας

– Θέστε συγκεκριμένο χρονικό όριο παιχνιδιού

– Βρείτε και προτείνετε στα παιδιά εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και διασκέδασης

– Ενθαρρύνετε τα διαλλείματα στη χρήση του παιχνιδιού. Κάθε 30 λεπτά να υπάρχει ένα 5λεπτο διάλλειμα

– Καταβάλλετε προσπάθεια για αύξηση κινήτρου για ακαδημαϊκή πρόοδο

Δώστε επίσης μεγάλη προσοχή στα παρακάτω σημάδια:

– Αποξένωση από το φιλικό και το κοινωνικό περιβάλλον

– Υπερβολικό αίσθημα ευχαρίστησης όταν παίζει και εκρήξεις θυμού συνδεδεμένες με την διακοπή του παιχνιδιού

– Δεν πιστεύει ότι είναι πρόβλημα (αντίθετα πιστεύει ότι οι γονείς έχουν πρόβλημα)

– Απότομη αλλαγή στην σχολική επίδοση

– Συνεχώς αυξανόμενη χρήση του παιχνιδιού

– Λέει ψέματα αναφορικά με το παιχνίδι (πχ πόσες ώρες παίζει)

Σε όλες τις περιπτώσεις και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κυρίως για τους έφηβους, από το διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία-Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα») επισημαίνει KAI η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, όπως τονίζει, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.