bbc-γιατί-το-airbnb-εξαγριώνει-τους-αναρχικο-692759
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.10.2019 | 12:35

BBC: «Γιατί το Airbnb εξαγριώνει τους αναρχικούς στα Εξάρχεια»

Στο στόχαστρο αναρχικών έχουν μπει μισθώσεις ακινήτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb στα Εξάρχεια, όπως γράφει το BBC σε ρεπορτάζ του με τίτλο: «Εξάρχεια: Γιατί το Airbnb εξαγριώνει τους Έλληνες αναρχικούς».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον βανδαλισμό κτηρίου τον Σεπτέμβριο στην περιοχή των Εξαρχείων «κοντά στην καρδιά της Αθήνας», όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, όπου οι δράστες έγραψαν μεταξύ άλλων με σπρέι συνθήματα όπως: «Κάντε έξωση στην Airbnb».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ακολούθησε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ομάδα που αποκαλείτο «Exarcheia Tourism» η οποία ανέφερε: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι, ούτε ασφαλείς εδώ».

Όπως σημειώνει το BBC, οι εμπνευστές της δηλώνουν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσουν σε δράση κατά του «εξευρωπαϊσμού» των Εξαρχείων. «Πολλοί λένε ότι ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή τους έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, με αρνητικές συνέπειες για την κοινότητά τους» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Κάτοικοι αναφέρουν ότι η ραγδαία αύξηση των μισθώσεων μέσω Airbnb εκτίναξε τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων, οδηγώντας στην φτωχοποίηση πολιτών. Είναι μία γνωστή ιστορία. Ορισμένοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί (όπως η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη) έχουν βιώσει διαδηλώσεις κατά της εταιρείας» σημειώνει το BBC, προσθέτοντας όμως ότι στα Εξάρχεια η ένταση μεταξύ των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητά τους και όσων αντιδρούν είναι «ιδιαίτερα έντονη».