bbc-10χρονα-προσφυγόπουλα-προσπαθούν-να-α-525662
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.08.2018 | 17:29

BBC: 10χρονα προσφυγόπουλα προσπαθούν να αυτοκτονήσουν στη Μόρια

«Στο στρατόπεδο της Μόριας επικρατεί θανατηφόρα βία, υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής, και τώρα μια φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν».

Με αυτή την πρόταση ξεκινά το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κάτριν Νάι για το BBC από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Λέσβου. H δημοσιογράφος του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου μίλησε με οικογένειες μεταναστών οι οποίες της περιέγραψαν το κλίμα τρόμου και εξαθλίωσης που ζουν καθημερινά.

Αναφέρει επίσης ότι ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Λούκα Φοντάνα, της είπε ότι αν και ο ίδιος έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων η Μόρια είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του!

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεφύγουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα», λέει η Αφγανή Σάρα Χαν, εξηγώντας παράλληλα στη δημοσιογράφο πως όλη τη νύχτα είναι σε ετοιμότητα για να φύγει μακριά, ώστε να αποφύγει τους αιματηρούς καβγάδες που συχνά ξεσπούν.

Στο ρεπορταζ υπογραμμίζεται ότι ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η κάθε τουαλέτα αντιστοιχεί σε περίπου 70 άτομα.

«Μερικοί άνθρωποι μένουν σε λυόμενα, αλλά οι περισσότεροι ζουν σε σκηνές -των 17 ατόμων- ή τυλιγμένοι σε μουσαμάδες για να αποφύγουν το κρύο. Στη Μόρια ζουν σήμερα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, έναντι χωρητικότητας μόλις 2.000 ατόμων», συνεχίζει το ρεπορτάζ του BBC.

«Η βία στο στρατόπεδο είναι τρομακτική. Τον Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν μετά από μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα με Άραβες. Καθημερινά επικρατεί διαμάχη μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές φυλές ή θρησκείες», αναφέρει επίσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως η εμφύλια σύγκρουση της Συρίας έχει προσγειωθεί εντός των ορίων του καταυλισμού.

Μάλιστα, η Βρετανή δημοσιογράφος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η εμφύλια σύγκρουση της Συρίας έχει προσγειωθεί εντός των ορίων του καταυλισμού.

«Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση», λέει και συνεχίζει:

«Την ημέρα που πραγματοποιούμε το γύρισμα στην Μόρια ξεσπάει καβγάς στην ουρά για το συσσίτιο. Δύο άνθρωποι μαχαιρώνονται, άλλοι ουρλιάζουν πανικόβλητοι βλέποντας το θέαμα… Τα παιδιά υποφέρουν από δερματικές παθήσεις εξαιτίας της άθλιας υγιεινής, και αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που εκτοξεύει η αστυνομία για να διαλύει τις συμπλοκές. Αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μεγάλα», συνεχίζει η δημοσιογράφος Κάτριν Νάι.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν.